Analistii: O tendinta mai clara pe Bursa vom vedea dupa alegeri

Autor: Vlad Anastasiu 28.09.2009
Bursa locala a inchis ieri aproape in stagnare, indicele BET coborand fata de nivelul de referinta cu doar 0,01%, in timp ce indicele compozit BET-C a urcat cu 0,2%. Nici societatile financiare nu au inregistrat o volatilitate mai mare, indicele de profil coborand cu 0,9% fata de nivelul de la sfarsitul saptamanii trecute. In sectorul energetic, indicele BET-NG a pierdut 0,2%, pe fondul corectiilor societatilor de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), de 0,8% si respectiv 0,6% fata de referinta.
Analistii sunt de parere ca piata locala va sta intr-o zona de consolidare in urmatoarea perioada, o tendinta mai clara fiind data abia dupa desfasurarea alegerilor prezidentiale. In cazul in care pietele externe rup evolutia in linie, piata locala se va corela cu acestea, insa deocamdata bursele sunt dominate de asteptare.
"Pietele au intrat intr-o perioada de consolidare normala, daca tinem cont ca din martie bursele au tot urcat. Este normal ca investitorii sa astepte, iar pe piata locala este foarte probabil sa vedem o tendinta mai clara dupa desfasurarea alegerilor. Chiar daca exista insa aceasta incertitudine cu privire la clasa politica locala, piata nu se va decorela de evolutiile externe. Daca pana la alegeri, bursele externe vor rupe evolutia in linie din ultima perioada, ma astept la cresteri si pe Bursa de la Bucuresti", a declarat Paul Brendea, analist in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.
Principalele piete europene inregistrau ieri spre inchidere avansuri mici, de maximum 1,5% pe indicele german DAX, in timp ce restul indicilor europeni urcau in medie cu 0,8%.
Pe plan local, societatile bancare au inregistrat evolutii pozitive, cel mai mare avans fiind consemnat de titlurile Bancii Carpatica (BCC), care au urcat cu 9,9% fata de referinta. Actiunile BRD si Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 0,8% si respectiv 1,3%. La categoria international, titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au avansat cu doar 0,2% fata de referinta.
La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au consemnat cea mai mare apreciere, de 1,6% fata de referinta, urmate in top de scaderile SIF Transilvania (SIF3), de 1,3% si SIF Moldova (SIF2), de 0,8%.
Pe piata RASDQ s-au desfasurat doua tranzactii importante, pe titlurile Armax (ARAX) si Concefa (COFI), fiind transferate 2,5% si respectiv 2,6% din capitalul celor doua companii. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la aproximativ 3 mil. lei (aprox. 0,7 mil. euro). Valoarea totala a transferurilor de ieri s-a ridicat la 5,8 mil. euro, pe un volum de tranzactionare de 62,5 milioane de titluri.
"Vedem ca in ciuda volatilitatii scazute investitorii inca intra la cumparare. Nu vedem o presiune la cumparare, insa se fac volume, iar acest lucru este benefic pentru piata. Pe societatile financiare vom vedea volume ceva mai ridicate o data cu fiecare nivel bifat in demersul legislativ de ridicare a pragului de detinere", a adaugat Brendea.
Titlurile mai putin lichide, precum Dafora (DAFR) si Zimtub (ZIM) au inregistrat cresteri, de peste 5% fiecare.
De urmarit astazi