Chis, Broker Cluj: Pana la sfarsitul anului finalizam reorganizarea

Autor: Rares Jitianu 28.09.2009

Broker Cluj (simbol bursier BRK) spera sa finalizeze pana la sfarsitul acestui an cel mai amplu proces de restructurare cunoscut de o societate de servicii de investitii financiare (SSIF) de pe piata locala, propunandu-si sa scada numarul departamentelor pentru a simplifica structura fimei.



"Pana la sfarsitul anului cred ca reorganizarea societatii, din punctul de vedere al structurii organizatorice, al managementului si al responsabilitatilor personalului, va fi finalizata. Planul de reorganizare a fost realizat dinainte ca eu sa vin la conducerea societatii si s-a pornit de la nevoile pe care firma le avea in urma cu cateva luni. Nu a fost luat in considerare un anumit model, Broker Cluj realizand acest plan de restructurare de la zero", spune Grigore Chis, directorul general al Broker.
Planul de restructurare include in primul rand desfiintarea unor anumite departamente si transferarea responsabilitatilor acestora catre alte departamente, precum si crearea de noi structuri in organigrama firmei.
Broker va renunta astfel la departamentele de dezvoltare, de operatiuni cu firmele, desfiintandu-se, de asemenea, si functia de director economic. In acelasi timp, societatea crea postul de contabil-sef, pentru ocuparea caruia se va organiza un concurs.
Societatea a demis, de asemenea, sefii departamentelor de tranzactionare si de vanzari, in locul acestora fiind numiti Darie Moldovan, respectiv Virginia Miron.
"Departamentul de vanzari va avea in subordine coordonarea strategiei de vanzari a companiei, respectiv tot ceea ce tine de ASIF (brokeri - n.red.), atat de la nivelul centralei, cat si la firmele din tara. Departamentul de tranzactionare se va ocupa de clienti, acesta fiind format in special din traderi. Cei care vor lucra house vor fi grupati intr-un nou departament, numit house", spune Chis.
Acesta spune ca departamentele care vor fi desfiintate nu vor disparea cu totul, ci vor fi reintegrate in cadrul altor departamente. In acest sens, departamentul de dezvoltare, care se ocupa inainte in special de analiza, va fi reintegrat acum in cadrul departamentului de analiza, in vreme ce departamentul de firme, care se ocupa in primul rand cu listarea societatilor la Bursa, ar putea sa fie inclus in departamentul de tranzactionare.
"Nu renuntam la departamente, ci le reorganizam sub alta forma. Dorim sa evitam astfel si conflictele de interese intre tranzactiile de tipul house si tranzactiile clientilor", spune Chis.
Nu renunta la angajati, dar schimba sistemul de remunerare
Referitor la salariatii care lucreaza in prezent in cadrul departamentelor ce vor fi desfiintate, directorul general al Broker spune ca acestia nu vor fi disponibilizati, ci vor merge in cadrul altor departamente. In plus, in conditiile in care se va constata ca salariatii cu carte de munca nu mai corespund cerintelor firmei, li se va propune transformarea in agenti delegati.
Chis specifica faptul ca inca nu se cunoaste numarul exact de salariati care vor lucra in cadrul celor doua departamente, insa doreste ca majoritatea angajatilor sa fie platiti pe baza de comision, la fel ca in cadrul societatilor de asigurari
"Societatea ar putea sa aiba si 3.000 de angajati care sa fie platiti in functie de performante. Pe vremea cand lucram ca broker, eu nu ma gandeam la salariu, ci la comisionul pe care pot sa-l fac. In prezent, societatea are in total 135 de salariati, incluzandu-i atat pe aceia care au carte de munca, cat si agentii delegati", spune acesta.
Restructurarea Broker Cluj a pornit dupa problemele cu care societatea s-a confruntat in luna februarie a acestui an, atunci cand au fost descoperite fraude in cadrul sucursalelor din Deva si Baia Mare, activitatea societatii fiind suspendata pentru mai multe saptamani. In urma scandalului, conducerea casei de brokeraj a fost destituita.
A revenit pe profit in august
Broker Cluj este una dintre cele mai mari firme de brokeraj de pe piata si singura listata la Bursa. Compania avea la finele lunii august active totale in valoare de 75,2 mil. lei (17,9 mil. euro) si un profit de 96.700 de lei (23.000 de euro). Practic, societatea a realizat in luna august un profit de 3,6 mil. lei (0,9 mil. euro), in conditiile in care firma a vandut in acest timp multe pachete de actiuni Biofarm, in valoare de circa 840.000 de lei (200.000 de euro). Societatea a inregistrat profit si din specularea cursului societatilor de investitii financiare (SIF).