Razboi la cutite intre PCC si Oltchim: Minoritarii nemti cer atragerea raspunderii lui Constantin Roibu

Autor: Vlad Anastasiu 29.09.2009
Grupul german PCC, principalul actionar minoritar al combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), a solicitat dezbaterea in cadrul adunarii generale a actionarilor a atragerii raspunderii impotriva lui Constantin Roibu, care conduce Consiliul de Administratie al Oltchim de peste 18 ani.
Solicitarea vine dupa ce Oltchim a convocat o AGA pentru data de 9 octombrie avand pe ordinea de zi atragerea raspunderii lui Waldemar Preussner, presedintele si principalul actionar al PCC, fost membru in CA al Oltchim, si a lui Wojciech Zaremba, actualul reprezentant al PCC in conducerea combinatului.
Reprezentantii PCC sunt invinuiti "pentru actiuni si activitati realizate impotriva intereselor Oltchim", in timp ce Roibu este acuzat "pentru daunele cauzate societatii prin incalcarea indatoririlor fata de societate", potrivit anuntului emis de companie luni pe BVB.
Nici Roibu si nici reprezentantii PCC nu au putut fi contactati ieri pentru comentarii.
Atragerea in raspundere este o procedura prevazuta de legea societatilor comerciale, care presupune inlaturarea administratorilor printr-o actiune in instanta, inaintata de adunarea generala a actionarilor.
Scandalul din conducerea Oltchim a pornit dupa ce PCC a cerut in instanta suspendarea garantiei acordate de Eximbank combinatului chimic necesara achizitiei rafinariei Arpechim a Petrom. Oficialii companiei germane sunt de parere ca garantia acordata de Eximbank reprezinta ajutor de stat. De altfel, in plus fata de achizitia unitatii de petrochimie de la Arpechim, planul de restructurare a combinatului mai prevede transformarea datoriilor AVAS de 134,5 mil. euro in actiuni Oltchim, precum si atragerea de credite de la banci garantate de stat in valoare de 388,8 mil. euro destinati investitiilor in retehnologizare.
Programul de restructurare a fost aprobat de Ministerul Economiei, in calitate de actionar majoritar al Oltchim, cu 54,7% din participatie. PPC detine 12,1% din capitalul Oltchim. Planul are nevoie insa si de aprobarea Comisiei Europene, atat pentru garantarea de credite din partea statului, cat si pentru transformarea datoriilor AVAS in actiuni, reprezentantii CE desfasurand in prezent o investigatie aprofundata la Oltchim.
Pe de alta parte, nemtii au fost acuzati de reprezentantii AVAS ca nu au interesul ca Oltchim sa functioneze intr-o piata concurentiala libera, prin incercarile de blocare a achizitiei petrochimiei de la rafinaria Arpechim.
Oltchim a raportat in prima jumatate a anului pierderi de 116 mil. lei (27,6 mil. euro), triple comparativ cu aceeasi perioada din 2008, atat ca urmare a pierderilor de pe partea financiara, cat si din cauza ca a lucrat in aceasta perioada la 40% din capacitate.
Constantin Roibu, presedinte si director general al Oltchim
Waldemar Preussner, presedintele grupului PCC