Achizitia actiunilor straine e mai ieftina cu 40% prin OTC

Autor: Adrian Cojocar 28.09.2009
Depozitarul Central a pus la punct un nou sistem de tranzactionare extrabursiera, OTC (over the counter ) care da posibilitatea intermediarilor de pe piata de a le oferi clientilor actiuni listate la 16 dintre cele mai importante burse straine, la costuri mai competitive decat prin intermediul bancilor custode.
"Lumea vrea sa simta cum este sa detii actiuni straine pentru ca tot a avut SIF-uri, BRD si altele romanesti si s-a saturat de ele. In general le cumpara ca sa le tina o perioada mai lunga de timp, nu pentru speculatii. Costul final pentru client este cu circa 40% mai redus decat in cazul realizarii tranzactiilor printr-o banca custode", spune Lucian Isac, directorul general al firmei de brokeraj Estinvest, care a testat sistemul in premiera printr-o tranzactie-test cu actiuni ale grupului austriac OMV.
El a precizat ca noua metoda are avantajul ca investitorii isi pot vedea actiunile straine pe care le detin in portofoliul propriu alaturi de cele romanesti, ambele fiind inregistrate la acelasi depozitar si ca sistemul acopera o arie geografica mai larga decat oferea societatea de intermediere anterior, respectiv pe Austria si Germania.
Reprezentantii Estinvest mai spun ca cei care au cumparat titluri straine nu au suferit atat de mult ca si cei de pe Bursa pentru ca au castigat din deprecierea monedei locale. Clientii Estinvest au realizat tranzactii cu actiuni straine de circa un milion de euro si detin in medie portofolii de cateva mii de euro, spun acestia.
"Noi nu folosim sistemul OTC, suntem membrii pe Bursa din Viena si tranzactionam direct acolo. Costurile ca sa devii membru al Bursei din Viena sunt mai reduse si decat daca vrei sa fii membru al Bursei de la Bucuresti. Sistemul OTC nu e pentru tranzactionare curenta. Ar deveni interesant daca s-ar putea realiza tranzactii pe actiuni romanesti in OTC si introduse conturile globale, respectiv tranzactiile in marja pentru introducerea market-makerilor pe titluri romanesti", spune Rares Nilas, directorul BT Securities, care deruleaza lunar tranzactii cu actiuni austriece de 2-3 mil. euro.