“Angie” mai sta patru ani in fruntea Germaniei, dar intr-o alta coalitie

Autor: Magraon Andreea 29.09.2009

Cancelarul german Angela Merkel a obtinut un al doilea mandat in urma alegerilor legislative de duminica, formatiunea sa, Uniunea Crestin-Democrata, urmand sa formeze alaturi de Partidul Liber Democrat (FDP) primul guvern de dreapta din ultima decada.



Misiunea viitorului guvern va fi scoaterea din criza economica, avand in vedere ca Germania a fost afectata de cea mai grava recesiune de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Primele semne de lumina au venit in al doilea trimestru, cand Germania a iesit din recesiune, cu o crestere economica neasteptata de 0,3%.
Cu numai 23%, Partidul Social-Democrat (SPD) a obtinut cel mai slab scor din istorie, ei urmand sa treaca in opozitie. Seful SPD, Frank-Walter Steinmeier, a declarat ca formatiunea sa va fi cea mai puternica din opozitie si ca va continua in continuare sa lupte. Social-democratii vor preda liberalilor din Partidul Liber-Democrat locul de partener de coalitie pentru conservatori. SPD a mizat in campania electorala pe reforme sociale, promitand reducerea somajului la 0% pana in 2020.Oficialii germani se asteapta la o crestere economica de 1,5% in 2010, in contextul in care pentru acest an este asteptata o scadere de pana la 6 procente.
CDU si FDP au inceput discutiile pentru formarea unei coalitii
Potrivit rezultatelor preliminare, Uniunea Crestin-Democrata si formatiunea sa sora din Bavaria, Uniunea Crestin-Sociala (CDU/CSU), au obtinut 33%, ceea ce corespunde cu 239 de locuri in Bundestag. Scorul CDU este insa cel mai slab dupa 1949. Presa de la Berlin a comentat ca victoria lui Merkel nu este un triumf din cauza rezultatului slab.
Liberalii din FDP, care propun reforme favorabile mediului de business, au luat 14,8%, mai mult decat se asteptau, avand in vedere ca la alegerile din 2005 au castigat numai 9,8%. Cele doua formatiuni pot conduce astfel Germania in urmatorii ani, cu o majoritate de 48%.
Potrivit legii electorale germane, o majoritate parlamentara poate fi formata de mai multe partide cu un procent mai mic de 50%, daca sustinerea lor e mai mare decat a celorlalte formatiuni laolalta. Cele doua formatiuni au anuntat deja ca au inceput discutiile pentru formarea unei viitoare coalitii.
Liderul FDP, Guido Westerwelle, are astfel sansa sa devina primul ministru de externe homosexual din istoria Germaniei.
Partidul Social-Democrat (SPD), partenerul de coalitie al conservatorilor din ultimii patru ani, a obtinut numai 23% din voturi, cel mai slab rezultat din istorie.
Mediul de afaceri si pietele bursiere au primit cu entuziasm victoria lui Merkel. Ieri, pana la jumatate zilei de tranzactionare, DAX, indicele de referinta a bursei de la Frankfurt, cunoscuse ieri la pranz o crestere de 1,2%.
In discursul sau dupa anuntarea victoriei, Merkel a declarat ca doreste sa fie un cancelar pentru toti germanii, "pentru muncitori, dar si pentru antreprenori", si ca principalul sau scop va fi protejarea si crearea de locuri de munca. "Putem sa sarbatorim foarte mult azi, dar dupa aceea ne asteapta o misiune grea", a spus Merkel.
Social-democratii si-au recunoscut infrangerea si au declarat ca vor fi cel mai important partid din opozitie.
Candidatul social-democratilor pentru functia de cancelar Frank-Walter Steinmeier a declarat ca partidul sau va fi "vigilent" in opozitie si ca vor continua sa lupte in continuare.

Entuziasm pe pietele financiare
Viitorul german guvern va avea misiunea grea de a scoate tara din criza economica. Merkel, alintata "Angie", a dat dovada inca din 2005 ca are abilitati in materie de economie, lucru important la izbucnirea crizei, cand a optat pentru o reglementare stricta a sectorului financiar.
"Victoria conservatorilor si a liberalilor este un lucru bun pentru pietele financiare, dar investitorii nu ar trebui sa se astepte la minuni din cauza climatului economic", a declarat Roger Peeters, analist la Close Brothers Seydler Bank.
Actiunile companiilor energetice E.ON si RWE au crescut ieri cu 2,7, respectiv cu 3,1%, in speranta ca noul guvern va amana inchiderea centralelor nucleare la termen, adica in 2020, transmite Reuters, asa cum a promis CDU.
Negocierile pentru viitoarea coalitie se anunta dificile, avand in vedere eventualele pretentii pe care liberalii le-ar putea avea. Angela Merkel a dat asigurari ca guvernarea nu va cadea spre liberalism.
"Avand in vedere scorul mare obtinut de FDP, ideile lor ar putea afecta negocierile. Acestea includ simplificarea sistemului de taxe", a declarat Heino Ruland de la compania Ruland Research.
Merkel a promis deja reduceri de taxe de 15 miliarde de euro, insa planurile liberalilor sunt mai ambitioase cu reduceri de 35 de miliarde de euro.
"Alegatorii asteapta de la noi reduceri de taxe, nu putem renunta", a declarat Hermann Otto Solms, purtator de cuvant pe probleme de finante al FDP.
El a mai spus ca planurile liberalilor sunt realiste si ca vor fi necesare si reducerile de cheltuieli pentru consolidarea deficitului bugetar, estimat sa ajunga la 6% din PIB in 2010.
Pentru Statele Unite si pentru ceilalti aliati ai Germaniei, rezultatele alegerilor reprezinta o continuitate in ceea ce priveste politica externa, inclusiv misiunea din Afganistan, unde liberalii vor sustine prezenta celor 4.200 de soldati.