Comertul s-ar putea stabiliza, constructiile scad

Autor: Ciprian Botea 28.09.2009
Managerii romani estimeaza ca lunile de toamna ar putea aduce o stabilizare a activitatii in sectorul serviciilor si al comertului cu amanuntul, desi activitatea din constructii si industria prelucratoare va continua sa fie redusa, potrivit ultimei anchete de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS).
In perioada septembrie-noiembrie, volumul productiei din industria prelucratoare ar putea scadea fata de cele trei luni anterioare, sunt de parere majoritatea managerilor de profil. In trimestrul al doilea, productia industriala a coborat cu circa 8% fata de perioada similara din 2008.
In cazul industriei prelucratoare, soldul conjunctural relevat de ancheta INS pentru septembrie-noiembrie este de -11%. Soldul conjunctural reprezinta diferenta dintre procentajul celor care au indicat varianta intensificarii si procentajul celor care au ales varianta reducerii activitatii.
In cazul constructiilor, volumul activitatii va continua sa se reduca fata de perioada iunie-august, considera doua treimi din managerii intervievati de INS. In primele sapte luni, volumul lucrarilor de constructii s-a diminuat in medie cu 6,3% pe luna.
Numarul managerilor din comert care vad pentru urmatoarele luni o crestere a volumului total de vanzari este cu 3% mai mare decat cel al managerilor pesimisti. Mai multi sunt de parere insa ca preturile de vanzare cu amanuntul se vor majora (sold conjunctural 12%).