Si institutiile nebancare au inghetat creditarea. Cum comentati?

Autor: Liviu Chiru 28.09.2009
Activele totale ale institutiilor financiare nebancare (IFN) - categorie in care sunt incluse firmele de credit de consum si de leasing- au scazut cu un miliard de euro, respectiv cu 9% in primul semestru, pana la 10,13 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.
Aceasta corectie a sters toata cresterea inegistrata de piata IFN-urilor in a doua parte a anului trecut, aducand-o la nivelul din iunie 2008.
"Este cumva normala aceasta scadere. Pe de o parte, cererea din partea clientilor a scazut. Pe de alta, conditiile de acceptare sunt mai stricte, avand in vedere si evolutia riscului", comenteaza Daniel Boaje, directorul general al Cetelem, cel mai mare jucator pe credite de consum.
Momentul decembrie 2008 a consemnat un varf istoric al pietei IFN-urilor, cand activele ajunsesera la 11,16 mld. euro. Exprimata in lei, contractia bilanturilor in primul semestru a fost ceva mai mica, de 4%, pana la 42,62 mld. lei, datorita aprecierii euro fata de leu.
Boaje spune ca o parte din creditele la care se inregistreaza probleme sunt vandute catre companiile specializate in recuperarea creantelor, ceea ce contribuie la contractia bilanturilor.
Scaderea pietei a fost concentrata in zona institutiilor cu activitati multiple de creditare - in care sunt inregistrati majoritatea jucatorilor din consumer finance.
Activele acestora au scazut cu aproape 1 miliard de euro, pana la 7,3 mld. euro. Piata de leasing financiar, unde BNR astepta o corectie importanta, a rezistat, volumul activelor mentinandu-se la 2,6 mld. euro.
Totusi, valoarea bunurilor finantate in S1 a scazut dramatic, la numai 0,77 mld. euro, de la circa 3 mld. euro in perioada similara din 2008.