ING si Italo-Romena au decis sa iasa pe cont propriu cu credite ipotecare

Autor: Liviu Chiru 28.09.2009
Doua banci - ING si Italo-Romena - au ales sa vina cu oferte proprii de credite ipotecare, in conditii apropiate de cele impuse in programul "Prima casa", fara insa sa apeleze la schema guvernamentala, al carei principal avantaj este garantia oferita de stat.
Ambele banci se aratasera initial interesate de programul guvernamental, insa au ales ulterior sa nu mai participe.
Motivatia data de olandezii de la ING a fost ca implementarea programului guvernamental ar fi cerut prea multe modificari ale propriului sistem informatic, devenind astfel prea costisitoare. Astfel, banca a venit cu o oferta de credit ipotecar numit "Casa noua", la o dobanda nominala de 5,5% pe an, costul anual efectiv fiind de putin peste 6%.
"Am beneficiat de publicitatea facuta in jurul programului 'Prima casa', astfel ca noi avem costuri mai mici cu promovarea acestui produs", a explicat recent Albert Roggemans, seful diviziei de retail a ING. El isi pune de altfel mari sperante in acest nou produs, incurajat de numarul mare al clientilor care s-au interesat de acest produs.
ING solicita clientilor un avans de cel putin 25% din valoarea bunului finantat, si nu cel mult 5% ca pentru programul "Prima casa". Pe de alta parte, olandezii finanteaza achizitia de locuinte indiferent de situatia locativa a clientului, respectiv daca mai are in proprietate si alte imobile.
Spre comparatie, un credit de "Casa noua" de 30.000 de euro, rambursabil in 30 de ani, vine cu o rata lunara de 170 de euro, conditii in care suma totala rambursata la sfarsitul contractului este de putin peste 65.000 de euro. Dobanda anuala efectiva este de 6,4% pe an, potrivit portalului www.conso.ro.
Un credit contractat prin programul "Prima casa" vine cu o dobanda anuala efectiva de 4,81% pe an, valoarea ratei lunare fiind de 164 de euro, astfel ca suma totala rambursata urca la circa 55.000 de euro, in exemplul de calcul furnizat de site-ul BRD-Socgen.
Italo-Romena a lansat recent un credit destinat tinerilor casatoriti, pe care l-a prezentat de asemenea ca alternativa la programul "Prima casa". Pentru perioade de rambursare mai scurte de 10 ani, dobanda nominala este de 4,32% pe an, iar pentru perioade mai lungi urca la 5,32% pe an. In plus, comisioanele sunt mai mici decat la creditele imobiliare din oferta standard. Conditia este ca ambii soti sa aiba varste cuprinse intre 23 si 35 de ani.
Italienii accepta, spre deosebire de ING, sa finanteze integral achizitia, fara sa solicite avans din partea clientului.
Cum arata oferta Italo-Romena
Suma oferita: 20.000-150.000 de euro
Termen de rambursare: intre 3 si 30 de ani
Avans: 0%
Conditii: sotii sa aiba varste cuprinse intre 23 si 35 de ani
Dobanda - termene de rambursare:
pana la 10 ani - Lei Robor3M+3,00 p.p.; Euro Euribor3M+3,5 p.p.
10-20 de ani - Lei Robor3M+3,5 p.p.; Euro Euribor 3M+4,00 p.p.
20-30 de ani - Lei Robor3M+4,00 p.p.; Euro Euribor3M+4,5 p.p.
Comisioane:
de analiza - intre 1,5% si 2,25%, in functie de perioada de rambursare
de acordare - 0%
de gestiune, aplicat annual la sold - 0,75%