Pretul mediu pentru imobilele finantate este de 53.700 de euro

Autor: Liviu Chiru 28.09.2009
Procesarea creditelor prin programul "Prima casa" a accelerat puternic la aproape trei luni de la debutul oficial din 8 iulie, astfel ca unele banci au ajuns sa ceara deja garantii de la Fond reprezentand aproape trei sferturi din plafonul alocat, spune Aurel Saramet, presedinte si director general al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).
"Unele banci participante au utilizate peste 70% din plafonul alocat. Cele mai active patru banci cumuleaza circa 85% din valoarea solicitarilor de garantare", explica Saramet.
Intre bancile participante apar astfel diferente semnificative, cauzate inclusiv de apetitul intern pentru vanzarea de credite in cadrul programului. Spre exemplu, BRD-SocGen, a doua banca de pe piata, care are si al doilea plafon ca marime, de 173 mil. euro, concentreaza jumatate din totalul solicitarilor de garantare trimise catre Fond. In acelasi timp jucatori precum Banca Transilvania sau ATE Bank, care au avut aprobate plafoane mult mai mici, de 17 si respectiv 3,4 milioane de euro, aproape le-au epuizat si au cerut deja majorari. La polul opus se afla jucatori precum Credit Europe Bank sau Emporiki Bank, care inca mai lucreaza la finalizarea procedurilor interne pentru aceste credite, neincepand practic activitatea de vanzare.
"Derularea programului a demonstrat un numar neasteptat de mare de solicitari, numarul urcand la circa 200 pe zi in ultima perioada", mai spune Saramet. Estimarile initiale prevedeau doar 50 de dosare pe zi in primele trei luni si cel mult 80-100 de dosare pe zi in perioadele de varf.
La o valoare medie a creditelor avizate de Fond de 47.200 de euro, plafonul actual de un miliard ar permite acordare a circa 21.200 de imprumuturi.
Pana in prezent Fondul a aprobat si transmis catre banci ceva mai mult de 2.000 de dosare de credit. In aceste conditii, plafonul ar putea fi epuizat in patru-cinci luni daca cererea se mentine la nivelurile actuale.
Majoritatea bancherilor estimau de altfel ca programul se va prelungi si in 2010, unii chiar mizand ca efectul sau asupra cererii generale de credite se va coagula in timp.
Se cauta apartamentele de doua camere
Din datele procesate de Fond, cererea clientilor care contracteaza credite prin programul "Prima casa" se concentreaza pe imobilele cu dimensiuni relativ reduse.
Astfel, aproape 54% din credite sunt pentru achizitia de apartamente de doua camere, iar inca 27% din finantari merg catre cumparatorii de apartamente cu trei camere.
Valoarea medie a imobilelor achizitionate in cadrul programului este de 53.700 de euro, potrivit datelor procesate de Fond.
Cererea pentru apartamente cu patru si cinci camere este modesta, concentrand mai putin de 4% din garantiile aprobate. Achizitiile de case si terenuri au reprezentat 2,5% din cererile de garantare.
Din punctul de vedere al suprafetei, 27% din garantiile aprobate de Fond sunt pentru imobile cu suprafete cuprinse intre 41 si 50 de metri patrati.
Pe locul al doilea apar imobilele cu suprafete intre 51 si 60 de metri patrati, care ajung sa reprezinte 23% din finantari.

O treime din credite, vandute in Bucuresti
Bucurestiul ocupa primul loc din punctul de vedere al solicitarilor de garantii, cu 30% din total. De altfel, procentul este apropiat de cota "naturala" a Capitalei, care concentreaza 32% din creditul total acordat populatiei, potrivit datelor BNR pe luna august.
Pe locul al doilea vine Clujul, unde s-au concentrat 6,9% din garantiile acordate de Fond. In top mai apar Timisul si Constanta, cu circa 5% din garantii, urmate de Iasi si Brasov. Din nou, ierarhia este asemanatoare cu cea de pe piata generala a creditarii pentru populatie. La polul opus se afla Tulcea si Giurgiu, fiecare avand doar 0,22% din garantiile acordate.