Un pic mai complicat, dar creditul pentru Prima casa este mai ieftin

Autor: Liviu Chiru 29.09.2009
La aproape trei luni de la debutul oficial, programul "Prima casa" a ajuns in sfarsit la viteza de croaziera, Fondul de Garantare primind zilnic peste 200 de dosare, mai mult chiar decat estimase initial pentru perioadele de varf.
Apetitul bancilor care s-au inscris in program de a vinde credite este insa diferit.
In timp ce banci precum ATE Bank sau Banca Transilvania si-au epuizat deja plafonul de garantii acordat de stat si au cerut suplimentari, alti jucatori inca mai lucreaza la procedurile interne pentru lansarea acestor credite.
La o valoare medie a creditelor acordate prin acest program de putin peste 47.000 de euro, cei mai multi clienti se orienteaza spre cumpararea de apartamente cu doua sau trei camere. La un asemenea credit, contractat pe 30 de ani, suma totala rambursata ajunge la 90-100.000 de euro.
In conditii standard de creditare, suma rambursata ar fi mult mai mare, plecand de la 110.000 de euro.
Un prim bilant arata ca 70%-80% din credite au fost utilizate pentru cumpararea de apartamente vechi, potrivit datelor furnizate ZF de bancile participante.
Din acest punct de vedere, programul a reusit mai degraba sa impulsioneze piata finantarilor imobiliare decat sa dea de lucru constructorilor.
Avand garantia statului in spate, bancherii sunt mai deschisi la vanzarea de credite, iar mediatizarea puternica a starnit un val imens de interes.
Desi startul a fost anevoios, multe banci asteptand chiar imbunatatirea reglementarilor privind acordarea garantiilor inainte sa intre in program, acum bancherii vad cu bucurie ca "Prima casa" le-a adus mai multi oameni in agentii.
Valul de clienti a urcat si vanzarile de credite clasice, in special ipotecare. Unii dintre clientii atrasi de "Prima casa" s-au reorientat spre credite standard, fie pentru rapiditate, fie pentru ca nu se incadrau in prevederile programului.
Chiar daca Fondul a avut mai multe discutii cu bancile pentru a imbunatati procedurile, timpul de acordare a unui credit prin acest program este dublu fata de cel necesar in mod uzual.