VITRALII / Pe o frunză de măslin…

Autor: Ion Andreita 29.09.2009
Compatrioata noastră, artista Paula Mitrache, trăitoare in Italia, la Bari, a primit zilele acestea cetăţenia italiană. La urma urmei, nimic ieşit din comun pentru un străin stabilit intr-o altă ţară, dacă indeplineşte condiţiile impuse de legile ţării respective. Şi, totuşi. Nu intotdeauna, şi nu automat, un străin beneficiază de acest tratament civic, chiar indeplinind exigentele criterii. In ceea ce o priveşte pe compatrioata noastră, lucrurile sunt ceva mai nuanţate. Ea s-a stabilit in oraşul Bari in urmă cu 16 ani, străduindu-se nu doar să se integreze cât mai armonios in noua societate, ci să şi militeze, prin forţa artei (şi nu numai) pentru cunoaşterea corectă, nepărtinitoare a numeroşilor români aflaţi cu viaţa şi munca in Peninsulă, pentru o fructuoasă colaborare spirituală româno-italiană. In acest sens, Paula Mitrache a iniţiat şi condus, incă de la sosirea aici, Asociaţia Culturală "Dacia Nicolaiană" (Sf. Nicolae, patronul religios al oraşului Bari, işi doarme somnul aici, intr-o somptuoasă catedrală) care a devenit un autentic ferment spiritual in frământatul Mezzogiorno.
In tot acest timp, Paula Mitrache a fost o veritabilă "suveică" intre diferitele asociaţii şi fundaţii româneşti - din Sicilia cea neocolită de soare, până in Aosta cea mult iubită de zăpezi - pentru unitatea lor de acţiune şi coordonarea activităţii de integrare a românilor in spaţiul italian. Nu o dată a susţinut aceste puncte de vedere in interviuri la ziare şi reviste, in talk-show-uri la televiziune, in spectacole in care cântecul ei este un imn vieţii şi dragostei.
Una dintre recentele sale iniţiative constă in realizarea unui măslin din metal imitând lemnul, "plantat" pe largul trotuar din faţa sediului Asociaţiei (via Pizzoli 55). Botezat Arborele Iubirii şi Păcii, măslinul găzduieşte in ramurile sale nişte lăcăţele speciale, cu numele tinerilor gravat pe ele, gest ce angajează pe posesor la promovarea bunei inţelegeri, prieteniei, solidarităţii. Aici au loc uneori ceremonii (cupluri care, după oficierea căsătoriei, vin şi se fotografiază sub măslinul in care depun un "lacăt" al dragostei) chiar uşoare fragmente de spectacol.
Dar despre activitatea şi iniţiativele artistei Paula Mitrache, consilieră a primarului oraşului Bari (Michele Emiliano) pentru relaţia cu comunitatea românească, am mai consemnat in paginile acestei publicaţii. Am făcut sublinierile de mai sus, tocmai pentru a se vădi că o acordare de cetăţenie - in cazul nostru, italiană - presupune un lung şir de fapte bune, care te scot din plutonul obişnuit şi anonim.
…Am scris aceste cuvinte de meritată laudă pe o frunză de măslin, al cărui simbol artista Paula Mitrache il intruchipează prin arta sa, prin viaţa sa. Căci, se ştie, dacă iubire nu e…
ION ANDREITA este ziarist ("Scânteia tineretului", "România liberă") şi scriitor (membru USR, senator al Academiei Internaţionale de Artă Modernă, Roma). A publicat mai multe volume de: publicistică, poezie, proză, insemnări de călătorie, unele distinse cu diferite premii ("Grand Prix", la EUROPOESIE, 2001). Cetăţean de Onoare al oraşului Slatina-Olt.