Patru antreprenori fac un aparthotel in zona Floreasca

Autor: Mirabela Tiron 29.09.2009
Compania Corvinus International, detinuta de patru antreprenori locali, care a deschis luna trecuta hotelul de patru stele Capital Plaza in Bucuresti, in urma unei investitii de 6,6 milioane de euro, va finaliza in luna noiembrie si un aparthotel in Capitala.
"Deschiderea hotelului Capital Plaza a reprezentat o provocare extrem de dura in contextul crizei, de aceea nu s-a fixat un termen de recuperare a investitiei sau un nivel al profitului pe care trebuie sa il atingem. Incercam sa ne facem cunoscuti pe piata si sa atragem cat mai multi clienti", a declarat Catalin Stefan, directorul general al unitatii.
Stefan a condus pana anul acesta hotelul de patru stele Golden Tulip Victoria din Capitala.
Hotelul Capital Plaza, in care lucreaza 57 de angajati, este deschis din luna august anul acesta, iar pana in momentul de fata a atras clienti precum Citroën, producatorul de mobila Mobex, producatorul de lacuri si vopsele Delta Chemicals sau compania italiana producatoare de mobila Arredo. Hotelul se adreseaza insa si turistilor, pretul mediu pe camera pe noapte fiind de 95 de euro cu mic dejun inclus.

Fara prognoze
Capital Plaza, care ocupa o suprafata de 7.500 de metri patrati in apropiere de Piata Victoriei din Bucuresti si care opereaza 95 de camere si cinci sali de conferinta, este detinut de Dumitru Popa, Riza Nicolae, Valentin Nedelea si Mugur Chifulescu, actionarii companiei Corvinus International, potrivit datelor Registrului Comertului, care mai arata ca cei patru au participatii egale in cadrul companiei. Cifra de afaceri pe anul trecut a companiei nu este publicata pe site-ul Finantelor, insa veniturile totale s-au ridicat la aproape 4.900 de euro, iar pierderile nete la circa 19.000 de euro in 2008, la un numar mediu de salariati de o persoana.
"Ne dorim pentru 2010 un grad de ocupare de 40-50%, suficient pentru a ne acoperi cheltuielile de operare. In ceea ce priveste cifra de afaceri este foarte dificil de precizat o valoare exacta", a spus directorul hotelului, care opereaza independent, desi reprezentantii hotelului spun ca au existat oferte pentru afilierea la un lant international.
Investitia in acest hotel a fost anuntata inca din august 2007 de catre Mugur Chifulescu, administratorul si unul dintre actionarii companiei, care sustinea atunci ca va deschide un hotel sub brandul romanesc Capital Plaza, clasat la trei stele, finalizarea constructiei fiind estimata initial pentru 2008.

Din surse proprii
Investitia estimata si anuntata la acea vreme se ridica la 9 milioane de euro, fata de 6,6 milioane de euro cat a fost la final. Cei patru proprietari au luat banii din fonduri personale si nu au apelat la credite bancare, potrivit lui Catalin Stefan.
De asemena, actionarii firmei Corvinus vor mai deschide in noiembrie un aparthotel, cu 18 apartamente, ce se intinde pe o suprafata totala de 4.000 de metri patrati langa lacul Floreasca.
"Proprietarii firmei vor da mai multe informatii legate de acest proiect la momentul deschiderii", a spus Stefan.
160 de hoteluri in Capitala
Deschiderea hotelului Capital Plaza completeaza astfel capacitatea totala de cazare de aproape 11.000 de locuri din Capitala, dispuse in aproape 160 de hoteluri. Hotelurile din Capitala au operat anul acesta la grade de ocupare de sub 50%, iar tarifele au scazut cu 30%, pe aceasta piata fiind scoase la vanzare cel putin 20 de unitati, evaluate de proprietari la peste 80 mil. euro.