O firma de plastice din Alba isi mareste cu 40% capacitatea de productie cu bani europeni

Autor: Adriana Rosoga 30.09.2009
Producatorul de mase plastice Meddo din Sebes, judetul Alba, care anul trecut a avut afaceri de peste 330.000 de euro, va primi peste 190.000 de euro sub forma fondurilor nerambursabile pentru un proiect care ii va permite sa cumpere utilaje noi.
Compania, care produce in special consumabile din plastic pentru laboratoare, a depus anul trecut proiectul "Cresterea competitivitatii SC Meddo" cu o valoare totala de 280.000 de euro.
Proiectul a fost depus in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), "Investitii mari", a fost semnat in luna februarie si va fi implementat in doua etape.
"Am depus prima cerere de rambursare in luna august, iar in octombrie ar trebui sa primim prima transa de bani. Licitatia de achizitie a utilajelor am organizat-o o singura data in iulie. Trei utilaje le achizitionam din Germania si unul din Cehia. Pana pe 21 noiembrie trebuie sa primim ultimul utilaj care este si cel mai scump, adica 135.000 de euro", spune Crina Alisei, administratorul Meddo.
Pentru partea de cofinantare, firma a apelat la un credit bancar. "Am mers la mai multe banci. Pana la urma am ramas la banca cu care lucrez de cativa ani pentru ca stiu sa-si trateze clientul si mi-au oferit facilitati", explica Alisei.
In urma implementarii proiectului, capacitatea de productie a firmei ar trebui sa creasca cu cel putin 40%. "Utilajele achizitionate pana acum mi-au crescut capacitatea de productie cu 20%", spune Alisei.
Dupa finalizarea proiectului firma este obligata, conform contractului pe care l-a semnat, sa angajeze inca trei persoane. "Vom angaja mai multe persoane decat estimasem daca va creste cererea ca pana acum. Noi am estimat ca avem nevoie de noua oameni. As fi facut investitia in mai multe etape daca nu am fi reusit cu proiectul pentru ca aveam nevoie de bani pentru dezvoltare."
Firma are in prezent 20 de angajati. "Lucram cu toate farmaciile din tara. Am colaborat cu clinici de stat insa de acolo vin mai greu banii, astfel incat ne-am orientat doar spre clientii clinici private".
Pentru intocmirea proiectului firma a apelat la o firma de consultanta. "Dosarul este stufos si mai dificil de intocmit de unul singur daca nu stii legislatie si nu am fi reusit sa accesam banii europeni fara ajutorul unei firme de consultanta."

Cine ia banii:
Compania: Meddo, Sebes, judetul Alba
Obiect de activitate: productie consumabile din plastic pentru laboratoare
Proiectul: "Cresterea competitivitatii SC Meddo"
Valoarea totala a proiectului: 280.000 de euro
Suma pe care o primesc de la UE: 190.000 de euro
Cifra de afaceri in 2008: 330.000 de euro