Zentiva, compania cu cele mai multe schimbari de CEO

Autor: Ioana David 29.09.2009
Producatorul de medicamente Zentiva (fostul Sicomed) a devenit compania de pe piata locala ca cu cele mai multe schimbari ale directorului general, dupa ce sapte persoane s-au aflat pe aceasta pozitie intr-un interval de trei ani.
Zentiva a anuntat recent ca Simona Cocos, fostul director de marketing al Sanofi-Aventis, va prelua de la 1 octombrie pozitia de director general, si va avea de gestionat o companie cu o cifra de afaceri de 60 mil. euro, si cu o cota de piata de circa 3,7%. Numirea Simonei Cocos vine dupa un interimat de numai trei luni asigurat de Lars Ramneborn.
"Zentiva este o companie framantata. La acest nivel, nu cred sa mai fi fost o companie in Romania, care sa-si fi schimbat atat de des directorul general. Este foarte bulversant pentru potentialii aspiranti la o functie in cadrul companiei, dar nu este un semnal pozitiv nici pentru investitorii de pe Bursa", a spus Mihaela Damian, managing partner al companiei de executive search Stanton Chase.
Schimbarile consecutive de management au avut loc in contextul in care producatorul roman a traversat mai multe modificari de actionarit incepand din 2005 cand a fost cumparat de grupul ceh, dar si de strategie, cand in 2007 a renuntat la cresterea agresiva a vanzarilor pentru a se concentra pe recuperarea banilor din piata si pe profitabilitate.
In 2009, Zentiva a traversat inca o schimbare de actionariat, insa de aceasta data la nivel regional.
Astfel, grupul ceh a fost achizitionat de Sanofi - Aventis intr-un deal de peste 1 mld. euro.
In tot acest timp, compania nu a numit imediat un director definitiv, ci persoane care asigurau interimatul pe mai multe luni. La conducerea companiei s-au aflat pe rand Klaas Postema, Manuela Voicila, Mariana Wencz; Jozef Belcik, Dragos Damian, Lars Ramneborn si Simona Cocos.
Simona Cocos va raporta Consiliului de Administratie al Zentiva, condus de Dan Ivan, country head al Sanofi- Aventis.