Reactii: Se poate face un nou guvern cu partidele din opozitie?

Autor: Doina Anghel 29.09.2009

PD-L si PSD, cele doua partide aflate in coalitia de guvernare, au negociat in ultimele zile cu opozitia pentru formarea unei noi majoritati, dar nici PNL si nici UDMR nu se grabesc sa intre la guvernare, cel putin pana dupa alegerile prezidentiale.



De la izbucnirea crizei, PD-L si PSD si-au cautat aliati in randul partidelor de opozitie, in eventualitatea in care Alianta s-ar rupe si social-democratii ar iesi pana la urma din Guvern.
PSD a avut intalniri cu liberalii, pentru a negocia sprijinul in vederea sustinerii unei motiuni de cenzura impotriva unui eventual guvern minoritar, iar PD-L a discutat cu UDMR sprijinul pentru acest guvern. Cele doua micute formatiuni de opozitie (au impreuna mai putin de 30% dintre parlamentari) au refuzat sa gireze aceste formule, solicitand partidelor din coalitie sa-si rezolve singure problemele.
PNL:
Liberalii au anuntat ieri seara ca nicio persoana este mandatata sa negocieze cu PSD in numele partidului. "Noi suntem sub toate privintele convinsi ca acest Guvern trebuie sa plece, si unii si altii. Inca o data spun, nu intram in niciun fel de joc si in niciun fel de combinatie, nici pentru sustinerea PSD-ului si nici pentru sustinerea PD-L-ului", a spus presedintele liberal Crin Antonescu, candidatul la prezidentiale.
UDMR:
Presedintele UDMR, Marko Bela, a spus ca Uniunea nu doreste ca inainte de alegeri sa faca parte din nicio coalitie guvernamentala, el precizand ca a primit propuneri neoficiale ca organizatia sa intre la guvernare, solicitari pe care le-a respins.
"In astfel de perioade exista fel de fel de contacte, in Parlament si in alta parte, si bineinteles, am primit semnale, inclusiv cu o eventuala participare a UDMR din Guvern, si raspunsul nostru a fost negativ. Dar n-am primit o solicitare oficiala sau nu am negociat o eventuala participare a UDMR intr-un guvern", a raspuns el, intrebat intr-o conferinta de presa daca a primit o propunere concreta de la PD-L sau de la PSD.
El a mai spus ca UDMR nu doreste sa faca parte din nicio coalitie guvernamentala.
"Daca se creeaza o situatie de instabilitate guvernamentala, atunci vom discuta cu Partidul Social-Democrat, Partidul National Liberal si PD-L si vom incerca sa ajungem la o concluzie in interesul stabilitatii", a mai aratat liderul Uniunii.
Presa internationala:
Reactii la criza politica din Romania au ajuns ieri si pe fluxurile agentiilor internationale de stiri care au fost preluate de ziare. Associated Press scrie ca premierul Emil Boc face presiuni asupra partenerului de coalitie sa numeasca un nou ministru de interne, in locul celui pe care l-a demis. Partidul Social-Democrat a refuzat sa numeasca un nou ministru si ameninta cu iesirea din coalitia de guvernare, la care participa alaturi de formatiunea lui Boc, din cauza demiterii, mai scrie AP.