Criza de doua zile: PSD vrea premier independent, Basescu nu-l demite inca pe Nica

Ziarul Financiar 29.09.2009

Presedintele Traian Basescu nu se grabeste, cum singur a sustinut, sa-l demita pe vicepremierul Dan Nica, desi ieri a primit aceasta solicitare din partea premierului Emil Boc. In aceeasi vreme, PSD a cerut tot ieri ca premierul sa fie un independent, in vreme ce seful statului a sustinut ca ministrul de interne sa fie un independent sau un om din opozitie.



Intalnirea de ieri de la Cotroceni dintre presedintii PD-L si PSD, Emil Boc si Mircea Geoana (o incercare de mediere a lui Traian Basescu), nu a adus nicio conciliere intre cele doua tabere. Inaintea intalnirii premierul ii transmisese presedintelui solicitarea de revocare din functie a vicepremierului Nica, insa presedintele nu s-a grabit sa o semneze. Nicio consolare pentru PSD care vede in aceasta criza mana presedintelui.
Basescu a cerut sa medieze o intalnire intre reprezentantii celor doua partide la guvernare care nu s-a soldat insa cu niciun rezultat. PSD il sustine in continuare pe Nica si a afirmat ieri, de mai multe ori, ca, daca presedintele semneaza decretul de revocare din functie a lui Nica, ministrii PSD ies de la guvernare.
Situatia este, administrativ, cum nu se poate mai complicata, pentru ca premierul a anuntat deja ca, intrucat PSD nu a transmis o alta propunere pentru Interne, cum solicitase cu o zi inainte, interimatul la Interne va fi ocupat de Vasile Blaga. Insa presedintele nu a semnat decretul de revocare a lui Nica, asa ca, practic, el este in functie, desi este "demis" de premier.
Medierea de la Cotroceni a fost calificata ieri de liderul PSD, Mircea Geoana, drept o ipocrizie. Insa Geoana a mers la acea intalnire dupa o serie de ezitari - a anuntat ca merge, apoi ca nu mai merge.
Geoana a sustinut ca presedintele Traian Basescu "a mimat o asa-zisa mediere", venind cu solutia ipocrita de a numi un independent la Ministerul de Interne. In replica Geoana a propus un Guvern cu premier independent, care sa gaseasca o rezolvare la criza.
PSD se mentine pe pozitie. Potrivit lui Geoana, remanierea lui Dan Nica echivaleaza cu ruperea Protocolului PDL-PSD, deci cu ruperea coalitiei.
Desi a mers la Cotroceni, Geoana l-a atacat pe tot parcursul zilei de ieri pe Traian Basescu pe care il face responsabil de criza.
Basescu a declarat ca spera ca aceste doua partide de la guvernare sa gaseasca o solutie pentru sefia Internelor, in coalitie, precizand, fara a spune explicit daca a semnat sau nu revocarea lui Dan Nica, ca prefera sa nu se grabeasca.
Basescu a spus ca intelege presiunea la care sunt supusi, ca sefi de partide, premierul si presedintele Senatului.
El a opinat ca acestia trebuie sa-si stapaneasca presiunile politice din partide.
"Stiu foarte bine ce presiune au si unii, si altii atunci cand este vorba de orgolii. Eu cred ca suntem la stadiul la care sefii celor doua partide trebuie sa stapaneasca orgoliile partidelor in favoarea unei solutii care sa nu impinga Romania intr-o criza politica, pornita de la un act constitutional al premierului. Atunci cand premierul nu mai doreste un ministru in echipa, este clar ca remanierea trebuie sa aiba loc", a declarat Traian Basescu.
Presedintele a mai susinut ca prefera sa lase partidele sa gaseasca solutii. El a spus ca prefera sa nu se grabeasca, mentionand ca prefera aceasta situatie, in conditiile in care propunerea premierului legata de interimatul la MAI "este una care poate accentua neincrederea intre cele doua partide".
Presedintele Traian Basescu a catalogat ca fiind grav faptul ca liderii celor doua partide de coalitie, prin atitudinea lor, au transferat populatiei neincrederea in MAI, sustinand ca social-democratii au obsesia fraudarii alegerilor prin turism electoral.