Criza politica: O zi tensionata, dar fara deznodamant

Autor: Doina Anghel 30.09.2009
In cea mai tensionata zi de la instalarea actualului guvern, presedintele Traian Basescu si liderii celor doua partide din coalitie, Emil Boc (PD-L) si Mircea Geoana (PSD), si-au transmis ieri, ca intr-un meci de tenis, mingea de la unul la altul pentru rezolvarea actualei crize politice.
PSD si-a sustinut pana la capat ministrul de interne, pe Dan Nica, si vicepremier in guvernul lui Emil Boc, amenintand cu iesirea de la guvernare in cazul in care ministrul lor va fi demis. In aceeasi vreme, premierul si-a tinut promisiunea de a cere revocarea lui Nica din functie si chiar l-a anuntat pe ministrul dezvoltarii, Vasile Blaga, drept interimar la Interne. Presedintele Traian Basescu a incercat sa puna apa pe focul din coalitie, chemandu-i pe liderii celor doua partide la consultari la Cotroceni si propunandu-le ori solutia unui independent la interne, ori pe cea a unui politician din opozitie.
"Prefer sa nu ma grabesc, las cele doua partide sa gaseasca o solutie pentru sefia Ministerului Administratiei si Internelor. Stiu foarte bine ce presiune au si unii si altii atunci cand este vorba de orgolii. Eu cred ca suntem la stadiul la care sefii celor doua partide trebuie sa stapaneasca orgoliile partidelor in favoarea unei solutii care sa nu impinga Romania intr-o criza politica, pornita de la un act constitutional al premierului. Atunci cand premierul nu mai doreste un ministru in echipa, este clar ca remanierea trebuie sa aiba loc", a declarat Traian Basescu.
Ministrii PSD, Dan Nica (Interne), Ilie Sarbu (Agricultura), Ion Bazac (Sanatate), Marian Sarbu (Munca), Ecaterina Andronescu (Educatie) si Cristian Diaconescu (Externe), care au asteptat toata ziua cu demisiile scrise deznodamantul conflictului in biroul de la Senat al lui Mircea Geoana, au plecat dupa-amiaza spre ministerele pe care le conduc.
"Ne ducem la ministere, ca altfel ne taie domnul Boc ziua de lucru", a declarat Ilie Sarbu, in drum spre Ministerul Agriculturii.