DUPA 15 ANI / Zizi in tranzitie (25). Fondul inadmisibil

Autor: Tudor Calin Zarojanu 30.09.2009
La mijlocul anilor '90, in revista "Zig zag" aparea primul serial umoristic din presa romaneasca post-decembrista. Dupa un deceniu si jumatate, am constatat ca a ramas atat de afurisit de actual, incat am decis sa-l republicam.
Motto: "Nu-i studenta ca eleva,
Si nici munca precum greva!"
(Tapuritura din zona etongrafica Piata Victoriei)
Greva generala paralizase patria. Activitatea clasei muncitoare ajunsese in faza filozofic-pesimista: "N-ai cu cine, n-ai cu ce, pai de ce?"
Profitand de asta, Luminita indeparta de pe masa firavele resturi ale firavului mic-dejun, intinse o coala de hartie, alinie cateva carioci si-l smulse pe Zizi din asternut:
- Explica-mi!
Sotul ei era mai buimacit decat daca i s-ar fi aratat o statuie ecvestra a lui Avram Iancu, cu placuta monolingva explicativa "Eroul si primarul":
- Nu ti-e bine? Ai mancat paine direct din congelator?
- Explica-mi cum e cu fondul de referinta (*), fa-mi un grafic, fa-mi un tabel, fa-mi ceva sa nu mor proasta!
Zizi se scarpina indelung sub omoplat cu o carioca rosie, fara sa observe ca n-avea capacul pus, incat ajunse sa semene cu Monica Seles, dupa care se apuca sa deseneze febril:
- Cunosti problema formei fara fond. Ei, acum ne izbiram de fondul fara forma. El e prea mic sa poata fi marit, prea mare sa fie micsorat, dar nu poate ramane cum e. Sindicatele cer sa fie intai rebotezat "fond admisibil" si pe urma sa fie desfiintat, ca e inadmisibil.
- Si-n timpul asta Mickey Mouse vine la Guffy sa-i dea clauza natiunii celei mai zambarete. Am inteles: suntem in desene animate. Dar cine o fi desenatorul?
Zizi nu stia raspunsul, asa ca se-mbracara si iesira.
- Te pomenesti c-au suspendat greva, spuse Zizi, observand ca strazile sunt pline de oameni ca-ntr-o zi obisnuita de lucru.
Totusi, ici-colo se vedeau cateva pancarte: "Peace now in Bosnia!" si "Fan Club Boris Eltin isi strange randurile!"
- Ce cauta aici naimitii astia?
Se lamurira imediat: la Bucuresti avea loc Congresul Mondial Al Celor Care Au Ceva De Comentat. Ca sa nu se imprastie prea tare, formasera comisii mixte. Astfel, O Anumita Parte A Presei si Asociatia Pentru Apararea Animalelor alcatuisera "Apararea Mai Animalelor Dintr-o Anumita Parte A Presei". Tocmai se desfasura mitingul de inchegare.
(vor urma si altele)
tczarojanu@yahoo.com
(*) Una dintre numeroasele sintagme care au facut voga in explicatiile oficiale despre tranzitie, dar care s-au uitat de mult. Va mai amintim pentru amuzament, MEBO, cupoanele nominative si venitul minim garantat. Cei cu memorie exceptionala pot sa ne scrie ce-si mai aduc aminte.
Tudor Calin Zarojanu (n.1956) a absolvit sectia de Informatica a Facultatii de Matematica, Universitatea Bucuresti, cu lucrarea de licenta "O privire matematica asupra piesei «Romeo si Julieta»", publicata ulterior de Editura Academiei. A lucrat 12 ani in informatica, pe toate sistemele de calcul si in toate tipurile de limbaje de programare. Din 1992 lucreaza in presa: cotidian, saptamanal, lunar, agentie de stiri, radio, TV. A debutat editorial cu volumul de proza scurta "Viata ca troleibuz" (1992, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut), urmat de biografia "Viata lui Corneliu Coposu" (1996, editia a doua 2005), romanele "Reluare cu incetinitorul" (1997) si "Sfarsitul lumii" (2005), culegerea de proza scurta "Copiii asfaltului" (2007). In prezent lucreaza in TVR, fiind realizatorul talk-show-ului "In spatele usilor deschise", si este colaborator permanent al Ziarului de duminica, Revista Flacara si Radio Romania Cultural.