Bank Austria, actionar al UniCredit Tiriac, are nevoie de 2 mld. euro

Autor: Voican Razvan 30.09.2009

UniCredit Bank Austria, care detine 50,55% din capitalul UniCredit Tiriac Bank, urmeaza sa-si majoreze capitalul social cu pana la 2 mld. euro, conform deciziei adoptate de boardul grupului italian UniCredit.

Prin intermediul Bank Austria sunt administrate toate operatiunile grupului italian UniCredit pe pietele din Austria si Europa Centrala si de Est.

Decizia de majorare a capitalului a fost luata in contextul in care UniCredit a hotarat sa refuze ofertele guvernelor de la Viena si Milano de a subscrie actiuni emise de grup pentru a contribui astfel la consolidarea capitalului social. In schimb, UniCredit va incerca sa stranga de la actionarii existenti si de pe pietele internationale de capital pana la 4 miliarde de euro, din care pana la 2 mld. euro vor merge la Bank Austria, operatiunea urmand sa se incheie pana la sfarsitul trimestrului I din 2010, in functie de decizia actionarilor care vor fi convocati la jumatatea lui noiembrie. La jumatatea acestui an, provizioanele UniCredit pentru pierderi din credite au urcat la 2,4 mld. euro, punand presiune asupra capitalului.

Guvernul austriac se oferise sa preia o participatie la Bank Austria pentru a sustine capitalizarea bancii, insa UniCredit a refuzat oferta in conditiile in care o asemenea tranzactie ar fi antrenat implicarea statului in deciziile manageriale.

Boardul UniCredit a multumit pentru sprijinul oferit si a confirmat vointa grupului de a sustine economiile tarilor in care este prezent. Federico Ghizzoni, responsabil cu operatiunile in Europa Centrala si de Est, a declarat recent ca nu este avuta in vedere o majorare a capitalului social al UniCredit Tiriac Bank anul acesta. Partenerul UniCredit in actionariatul bancii este omul de afaceri Ion Tiriac, cu 45% din actiuni.

Si IntesaSanpaolo, un alt mare grup italian prezent in Romania, a refuzat oferta guvernului italian de a participa la consolidarea capitalului, urmand sa emita in schimb obligatiuni pe piata de capital si sa vanda active pentru a strange 1,5 mld. euro.

In Austria, Erste Group, actionarul majoritar al BCR, a fost prima institutie de credit care a acceptat ajutorul statului austriac pentru consolidarea capitalului cu 2,7 mld. euro. "Nu ne pare rau ca nu am asteptat ca pietele sa-si revina", a declarat un oficial al Erste.