Ministerul Administratiei si Internelor, miniguvernul din interiorul Guvernului Romaniei

Autor: Iulian Anghel 01.10.2009

Cu 76.000 de politisti, cu un numar de angajati care se apropie de 200.000 (evaluarea ii apartine presedintelui Traian Basescu), Administratia si Internele sunt cel mai puternic minister din Guvern.

In timpul Guvernului Nastase (2000-2004), Administratia si Internele erau doua entitati separate, Ministerul Administratiei Publice fiind sub controlul atotputernicului, pe atunci, Octav Cozmanca.

Bugetul institutiei a crescut de la an la an, ajungand in 2008-2009 la 2,3 mld. euro. Doar pentru salarii Administratia si Internele cheltuieste, anual, in jur de 1,5 mld. euro.

Recentul conflict dintre PSD si PD-L inceput la Interne prin propunerea de revocare a ministrului de resort inaintata de premier sefului statului a pus din nou reflectoarele pe aceasta institutie cu doua luni inainte de alegeri. Motivul este simplu: acest minister este cel care organizeaza si supravegheaza alegerile. De aceea, toate acuzatiile PSD la adresa partenerilor de guvernare si a presedintelui Traian Basescu au urmat aceasta pista - democrat-liberalii urmaresc, in opinia social-democratilor, fraudarea alegerilor prin intermediul acestui minister. Scandalul a plecat tocmai de o declaratie a lui Dan Nica, anume ca toate autocarele firmelor din tara au fost inchiriate pentru "turism electoral". Cine le-a inchiriat ministrul nu a mai spus.

Este de remarcat ca, in sectiile de votare, toate partidele parlamentare au reprezentanti care participa la numararea voturilor, asa ca este greu de crezut ca se poate petrece in Romania o frauda la scara larga. Insa, daca acesta este motivul conflictului guvernamental, el este important pentru ca este greu de crezut ca cei implicati vor renunta usor la controlul acestui minister.

Internele au fost primul minister ales de PSD la impartirea functiilor guvernamentale, iar motivul a fost recunoscut explicit de unii lideri PSD: controlul asupra serviciului secret, Directia Generala de informatii si Protectie Interna (DGIPI, fostul "doi si-un sfert"). DGIPI a facut doua victime la inceputul anului - Gabriel Oprea si Liviu Dragnea, care au parasit conducerea ministerului, fiecare dupa cateva saptamani, pentru ca nu s-au inteles cu alti lideri ai partidului pe cine sa puna in fruntea acestei structuri. Un element important: DGIPI trebuie sa se ocupe de integritatea morala a cadrelor Internelor. Insa cei peste 70.000 de politisti din Romania dau raportul superiorilor lor si astfel la varful inspectoratelor si al ministerului ajung informatii pretioase din fiecare catun al Romaniei, daca este cazul. Liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a vorbit, recent, de arhiva DGIPI si chiar l-a amenintat pe Traian Basescu cu dosarele din aceasta arhiva de care ar avea cunostinta. Nu stim care este adevarul, insa nu poate fi eliminata ipoteza ca DGIPI chiar are astfel de dosare.