Dezvoltatorii tin de pret: In Bucuresti nu poti vinde sub 900 euro/mp

Autor: Vlad Anastasiu 30.09.2009

Dezvoltatorii imobiliari prezenti la Targul Imobiliar National (tIMOn) sunt de parere ca preturile apartamentelor nu mai au unde sa scada si apreciaza un pret corect de vanzare pentru o locuinta situata in Bucuresti, dar spre periferie, la 900 de euro/mp.

Preturile sub acest nivel nu reprezinta un cost real si sunt date de calitatea redusa a locuintelor sau de nevoia dezvoltatorilor de lichiditati, spun vanzatorii de apartamente.

"Clientii au inceput sa inteleaga ca preturile nu mai au unde sa scada, iar piata imobiliara incepe sa se stabilizeze. Cred ca pretul corect pentru un apartament in Bucuresti situat in cartiere precum Titan sau Ghencea este in jur de 900 de euro pe metru patrat construit. Ce se vinde sub acest pret sunt proiecte de o calitate indoielnica", spune Asher Lax, directorul de marketing si vanzari al Adama, care a finalizat sau are in constructie in Bucuresti peste 1.000 de locuinte, din care a vandut pana in prezent circa 600. Tot el apreciaza ca in urmatorii doi ani preturile vor creste cu 10-20% pe fondul cererii de locuinte noi. "Am foarte multa incredere in piata imobiliara", a incheiat Lax. Potrivit unui raport al firmei de consultanta Real Time, in Bucuresti sunt anuntate peste 54.000 de apartamente noi pana in 2012, dar "nu exista garantia ca acestea vor fi si livrate", a apreciat Ion Catutoiu, reprezentatul firmei de consultanta.

Si Alexandru Petrescu, directorul firmei de consultanta Esop, este de parere ca piata se afla intr-un moment favorabil. "Preturile pentru apartamentele noi sunt foarte apropiate de cele pentru apartamentele vechi. Este un moment istoric pentru ca nu cred ca nu ne vom mai intalni cu o astfel de situatie pe piata imobiliara", a declarat Petrescu.

Lax a mai precizat ca dezvoltatorii care au cumparat anul trecut terenuri nu-si permit sa coboare pretul la apartamente sub 1.400 euro/mp. "Dezvotlatorii care au cumparat anul trecut terenuri nu-si permit sa vanda acum sub 1.400 - 1.500 de euro pe metru patrat construit, pentru ca ar iesi in pierdere", a explicat Lax.

Dezvoltatorii au apreciat ca pe durata targului au incheiat tranzactii, dar niciunul dintre clienti nu s-a hotarat asupra achizitiei, fiind vorba despre discutii care au durat cateva luni si s-au finalizat insa la targ. "Am vandut 5 apartamente la targ, dar este vorba despre discutii care au inceput cu ceva vreme in urma. La un targ nu vine lumea ca sa cumpere, ci ca sa se familiarizeze cu proiectele", a declarat Florin Tanase, reprezentantul proiectului Platinum Towers din cartierul Vitan.