Raman neimpozitate dobanzile la depozite si anul viitor?

Ziarul Financiar 30.09.2009

Dobanzile platite la depozitele constituite de romani si straini vor ramane neimpozitate si anul viitor, potrivit asigurarilor Ministerului Finantelor.

"Prevederile privind neimpozitarea veniturilor din dobanzi pentru depozitele bancare si/sau instrumentele de economisire se aplica si in 2010, ca atare veniturile din dobanzi «la depozitele bancare ale persoanelor fizice» sunt neimpozabile si in anul 2010", precizeaza Ministerul Finantelor ca reactie la un articol aparut in presa centrala care sugera renuntarea la aceasta facilitate.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, sunt neimpozabile dobanzile pentru depozitele bancare si/sau instrumentele de economisire realizate de persoanele fizice, indiferent de data constituirii depozitului sau de data realizarii dobanzii aferente instrumentului de economisire.

In legislatie nu s-a mentionat o data limita de aplicare, ceea ce inseamna aplicarea continua a acestei prevederi pana la momentul adoptarii modificarilor.

In alta ordine de idei, potrivit unui proiect de ordonanta pentru modificarea Codului fiscal, firmele vor avea posibilitatea sa mute sediul social in oricare din statele UE, fara lichidare, inregistrandu-se ca societate europeana, si vor fi scutite de impozit pentru eventualele castiguri rezultate in urma transferului daca pastreaza un sediu permanent in Romania.

Transferul este neimpozabil numai daca societatile europene sau societatile cooperative europene calculeaza amortizarea si orice castiguri sau pierderi aferente activelor si pasivelor care raman efectiv integrate unui sediu permanent, ca si cum transferul sediului social nu ar fi avut loc.