Congresul SUA extinde o investigatie privind activitatea agentiilor de rating

Ziarul Financiar 30.09.2009

O comisie a Congresului Statelor Unite va extinde o investigatie referitoare la activitatea agentiilor de rating, pentru a afla motivele pentru care autoritatile de reglementare au ignorat avertismentele unui fost director al Moody's privind nereguli in evaluarea ratingurilor, transmite Reuters.

"Vrem sa analizam de ce Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC) nu a reactionat la motivele de ingrijorare expuse de Scott McCleskey, fost vicepreşedinte al Moody's", a declarat republicanul Edolphus Towns, seful comitetului pentru supraveghere si reforma guvernamentala din Camera Reprezentantilor, la televiziunea CNBC.

McCleskey, care a raspuns de asigurarea unor practici corecte la Moody's, a trimis SEC o scrisoare, in martie 2009, in care a aratat ca a fost ignorat sistematic, atunci cand a avertizat ca agentia nu monitorizeaza corect ratingurile obligatiunilor municipale.

Eric Kolchinsky, un director al Moody's care a fost suspendat recent, va declara la randul sau in Congres ca analizele de atribuire a ratingurilor sunt respinse de catre conducere, care nu le iau in considerare pentru a obtine venituri.