Firmele de leasing incep sa vanda imobile si terenuri recuperate

Autor: Angela Placinta 02.10.2009

Firmele de leasing au scos la vanzare cateva zeci de imobile si terenuri recuperate de la clientii care nu si-au mai putut plati ratele, dupa ce in ultimul an s-au concentrat pe revanzarea masinilor si a echipamentelor recuperate, al caror numar a trecut de 10.000 de unitati la nivelul pietei.

Doua companii de leasing, Marfin si TBI, au publicat pe site-urile lor anunturi de vanzare de imobile recuperate care cuprind spatii comerciale, hale industriale si terenuri. Companiile de leasing se confrunta de un an cu un val de recuperari de bunuri de la clientii cu dificultati financiare, care nu mai pot rambursa finantarile contractate. Imobilele si terenurile scoase la vanzare sunt relativ putine in comparatie cu masinile si echipamentele, in conditiile in care finantarile pentru sectorul imobiliar reprezinta doar 20% din totalul pietei de leasing.

De la spatii comerciale la vile si terenuri

"Sunt putine imobile scoase la vanzare de firmele de leasing, pentru ca mai mult bancile au finantat sectorul imobiliar. Perioada de timp in care aceste imobile pot fi vandute depinde de pret. Daca ai avut un avans suficient, ai o pozitie mai confortabila la revanzare", spune Dan Constantinescu, directorul de vanzari al UniCredit Leasing Corporation, cea mai mare companie din piata de leasing. El afirma ca UniCredit nu are imobile recuperate.

In general, clientii companii sunt cei care au luat finantari de la firmele de leasing pentru constructia de imobile sau achizitia de terenuri. Marfin si TBI nu sunt singurele companii care vand imobile recuperate, dar multe firme de leasing nu isi publica pe site-uri ofertele de bunuri returnate de clienti cu dificultati financiare.

Printre cele mai scumpe imobile scoase la vanzare se numara un spatiu comercial din Braila la pretul de 866.000 de euro (toate preturile exclud TVA), un imobil din Ploiesti la pretul de 431.000 de euro sau un spatiu comercial din nordul Capitalei, la 401.500 de euro, toate recuperate de Marfin Leasing.

In oferta TBI Leasing se gaseste si o vila de 400.000 de euro din Ramnicu Valcea cu demisol, parter, etaj si mansarda, suprafata totala utila fiind de 407,5 mp. TBI mai vinde o hala industriala din Buftea cu 360.000 de euro, un spatiu comercial in Onesti (judetul Bacau) cu 345.000 de euro si un spatiu comercial in Brasov cu 330.000 de euro.

Marfin Leasing vinde si cateva terenuri cu constructii, cum ar fi un teren de 396 mp in Bragadiru, judetul Ilfov, la pretul de 190.000 de euro, sau un altul in aceeasi localitate, de 344 mp, la 125.000 de euro, ambele avand si constructii.

Reprezentantii Marfin si TBI nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

Cea mai mare parte din imobilele finantate de firmele de leasing sunt spatii industriale, arata datele Asociatiei Societatilor Financiare, cu o pondere de 65% in totalul finantarilor acordate pentru sectorul imobiliar in primul semestru. In aceeasi perioada a anului trecut, ponderea a fost de 37%.

"Este normal sa fie asa, deoarece constructiile industriale erau exact zona neacoperita de banci si de investitori institutionali, care cautau mai mult cladiri de birouri si retail", afirma Bogdan Cernescu, directorul general al Immorent, firma specializata pe leasing imobiliar, controlata de austriecii de la Erste.

El precizeaza ca nu are cazuri de clienti din domeniul imobiliar cu probleme la rambursarea finantarilor, dar inregistreaza recuperari pe segmentul echipamentelor.

Immorent a majorat anul acesta avansul perceput pentru finantarile imobiliare la cel putin 30%, fata de o medie de 20% in 2008.

"Anul acesta avansul minim este de 30% si poate ajunge la 35%-40%, in functie de natura proiectului", afirma Cernescu.

Finantarile in leasing pentru sectorul imobiliar au crescut puternic in perioada 2005-2007 pe piata locala, de la 48 mil. euro la 461 mil. euro. In 2008, insa, piata leasingului imobiliar a scazut cu 24%, pana la 352 mil. euro, iar in primul semestru din acest an declinul fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost de 21%, pana la 152 mil. euro.