Miliardarii americani sunt mai saraci cu 300 mld. dolari

Autor: Andreea Neferu 01.10.2009

Bill Gates, co-fondatorul companiei Microsoft, ramane in continuare cel mai bogat american, potrivit topului publicat de revista Forbes, cu o avere de 50 mld. dolari (34,1 mld. euro), in scadere cu 7 mld. dolari fata de anul trecut, scrie Bloomberg.

Numarul de miliardari americani care au "saracit" anul acesta aproape s-a dublat la 314, fata de 126 in 2008, iar averea lor cumulata s-a redus cu 300 mld. dolari, la 1.270 mld. $ (865,8 mld. euro). Totodata, ierarhia alcatuita de Forbes anul acesta cuprinde doar 391 de nume, in conditiile in care anul trecut existau 489 de miliardari americani.

"2009 a creat o adevarata baie de sange in randul miliardarilor. Numai o parte mica dintre ei au reusit sa-si mareasca averea in cursul anului. Situatia este destul de proasta, avand in vedere ca nicio industrie nu a scapat neafectata de socurile economice", a declarat Matthew Miller, editor al revistei Forbes.

Pozitia secunda in clasamentul publicatiei economice ii revine lui Warren Buffett, presedintele in varsta de 79 de ani al companiei de investitii Berkshire Hathaway, a carui avere neta a scazut cu 10 mld. dolari, la 40 mld. dolari.

Printre perdantii de anul acesta se numara si presedintele Tracinda, Kirk Kerkorian, care a "saracit" cu 8,2 mld. dolari.

La polul opus, Andrew Beal, manager al fondului de investitii Henderson, si-a triplat anul acesta averea la 4,5 mld. dolari, achizitionand active ieftine. In total, doar 28 de miliardari americani si-au sporit averea anul acesta.