Raliul prelungit de pe Bursa urca randamentele fondurilor de actiuni pana la 90%

Autor: Roxana Pricop 01.10.2009

Fondurile de actiuni au adus investitorilor randamente de pana la 90% anul acesta, in contextul unui raliul prelungit de pe Bursa, fiind tot mai aproape de recuperarea pierderilor istorice din 2008.

Fondurile de actiuni au incheiat primele noua luni ale anului cu un randament mediu de peste 55%, maximul de 89,4% fiind atins de Active Dinamic-fond administrat de societatea Swiss Capital. In acelasi interval, principalii indici bursieri s-au apreciat cu pana la 100%. Indicele BET, al celor mai lichide companii listate, a crescut cu 51%, in timp ce indicele celor cinci SIF-uri (BET-FI) a inregistrat o crestere record de peste 100%.

Aprecierile de anul acesta vin dupa ce piata de actiuni s-a prabusit la minime istorice in 2008, pierderile in randul fondurilor de actiuni ridicandu-se pana la aproape minus 80%.

"Anul acesta, au fost companii pe Bursa care au crescut si cu 200%, insa fata de maximele din 2007, acestea continua sa fie pe minus. Recuperarea pierderilor va fi de durata, chiar daca in etapa initiala are loc o revenire agresiva", spune Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management.

Fondurile mutuale care nu au investit pe bursa, precum fondurile monetare, au adus investitorilor randamente de peste 10% in primele noua luni ale anului, cu un maxim de 12,4% atins de BCR Monetar - fond administrat de societatea Erste Asset Management. Principalele plasamente ale acestor fonduri au fost depozitele bancare, remunerate cu dobanzi ridicate pe intervale scurte de timp.

Concerto, fond administrat de BRD Asset Management, si Orizont, fond administrat de societatea Aviva Investors, au fost cele mai performante fonduri de obligatiuni in primele noua luni, cu randamente de 16%, respectiv 14,5%.

"Perceptia analistilor a inceput sa se schimbe, vorbindu-se tot mai mult despre inceputul unui nou ciclu de crestere. La inceputul unui astfel de ciclu, cel mai bine performeaza activele riscante si pietele emergente", continua Hanga.

Astfel, daca anul trecut cele mai mari performante au fost inregistrate de fondurile de obligatiuni, pentru anul acesta sansele sunt tot mai mari ca fondurile de actiuni sa revina in topul celor mai mari castiguri.

Desi fondurile de actiuni au adus cele mai mari randamente anul acesta, aversiunea inca ridicata la risc a facut ca doar fondurile monetare si de obligatiuni sa atraga bani de la investitori. Astfel, cele cinci fonduri monetare din piata au inregistrat o triplare a activelor pana la 1,2 mld. lei in primele trei luni ale anului. In extrema opusa se situeaza cele opt fonduri de actiuni, ale caror active au raportat o crestere de doar 30% anul acesta, pe baza cresterilor de pe Bursa si mai putin a intrarilor noi de capital.

"Intr-un orizont de doi pana la trei ani, fondurile de actiuni au potentialul de a redeveni performeri pe piata locala. Mai mult, reducerea dobanzilor la depozite si stabilizarea mediului economic vor indrepta tot mai mult investitorii spre plasamente mai riscante", conchide Hanga.