Basescu: Am semnat toate decretele de revocare ale ministrilor PSD. Romania merge inainte

Ziarul Financiar 01.10.2009

"La solicitarea premierului am semnat toate decretele de revocare ale ministrilor PSD", a declarat presedintele Romaniei, Traian Basescu.

"Stiu ca foarte multi cauta fabricarea unui vinovat si multi isi indreapta gandurile si eforturile de a convinge catre presedinte. Am format acest guvern pentru a avea o majoritate care sa faca reforme", a mentionat acesta.

"Orice remaniere propusa de primul ministru, trebuie sa ramana remaniere. Orice respingere nu doar ca nu e constitutionala dar pur si simplu pulverizeaza autoritatea premierului".

"Un ministru care discrediteaza cu anticipare si fara probe un asemenea proces (electoral - n.r.) nu isi are locul in acel guvern. (...) Nu este posibila fraudarea alegerilor de catre un Minister de Interne; este o abordare menita sa discrediteze ministerul, pentru ca oameni dintr-un asemenea minister nu s-au pretat vreodata la astfel de actiuni."

"Resping categoric orice afirmatie ca alegerile pot fi fraudate de vreo institutie a statului. Contractarea autocarelor a fost o minciuna. Nu a fost gasit nici macar un asemenea caz, cel putin pana in momentul de fata. Sunt companii care au rute regulate dar nu exista nicio suspiciune ca vreo companie a participat la turismul electoral."

"In momentul de fata PDL se afla, practic, singur la guvernare si va trebui sa numeasca ministrii pentru gestionarea obiectivelor politice. Desi avem o restrangere masiva a numarului de ministri si a cabinetelor, practic guvernul este in deplinatatea capacitatii sale de exercitiu, fie ca vorbim despre emiterea de ordonante de urgenta (...), fie de asumarea raspunderii. As ruga sa se faca deosebirea intre guvern demisionar sau guvern infrant in motiunea de cenzura. Guvernul actual are toata capacitatea de conducere si e departe de a fi o situatie de dificultate extrema in care guvernul sa nu isi poata exercita atributiile. Nu mai exista motivatia negocierilor dintre cele doua partide, una din obligatiile fundamentale ale cabinetului asumat de PDL fiind sa reduca costurile publice la nivelul aparatului central. N-as vrea sa vad ca posturile de secretar de stat se umplu de clientela politica."

"Nu e bine ce se intampla dar nu este criza politica in guvern. (...) Va asigur ca Romania merge inainte."