Provizioanele tin tot mai greu pasul cu cresterea creditelor neperformante

Autor: Ciprian Valentin Botea 04.10.2009

Bancile au constituit in iulie provizioane de aproape 764 de milioane de lei (182 mil. euro) pentru a acoperi eventualele pierderi provocate de deteriorarea portofoliilor de credite, insa chiar si in aceste conditii, gradul de acoperire a creditelor cu restante mai vechi de 60 de zile continua sa coboare.

In iulie, provizioanele constituite de banci acopereau 107% din creditele cu restante mai mari de 60 de zile (incadrate in categoriile "indoielnic" si "pierdere"), fata de 118% in luna anterioara si 117% la sfarsitul lui 2008, potrivit datelor BNR. Raportul este supra-unitar doar daca din valoarea creditului este diminuata cu o parte din valoarea garantiilor detinute de banci. La valoarea contabila, creditele cu restante mai vechi de 60 de zile depasesc de peste doua ori valoarea provizioanelor.

Cresterea somajului si incertitudinea privind evolutia cursului ii determina insa pe bancheri sa se pregateasca pentru vremuri mai grele.

"Cel mai probabil vom vedea in continuare o crestere semnificativa a creditelor neperformante, iar de aici va rezulta si un necesar de provizionare mai mare. Profitabilitatea bancilor va avea si mai mult de suferit in perioada urmatoare, pentru ca ma astept ca varful creditelor neperformante sa fie atins la jumatatea anului viitor, cand somajul ar putea depasi 10%", apreciaza Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

Provizioanele au crescut in iulie cu 6,3% fata de luna precedenta, pana la 12,1 mld. lei (2,9 mld. euro), in timp ce creditele incadrate in categoriile indoielnic si pierdere au avansat cu peste 7%.

In aceasta situatie, bancile ar putea pune deoparte din ce in ce mai multi bani pentru a-si acoperi pierderile, actiune ce va avea un impact puternic asupra profiturilor acestora. Profitabilitatea bancilor s-a deteriorat intr-un ritm accentuat in prima parte a acestui an, rata rentabilitatii capitalurilor proprii (ROE) coborand de la 17% in decembrie 2008 la 0,6% la sfarsitul lunii iunie, arata datele BNR.

In acelasi interval, ponderea profitului in totalul activelor (ROA) s-a diminuat de la 1,6 la 0,1%. Media pe sistem a fost trasa in sus de bancile mari, care au inregistrat profituri consistente, chiar daca in scadere fata de anii trecuti, in timp ce multe dintre bancile mici au trecut pe pierdere, sub greutatea cheltuielilor cu provizioanele.

Creditele neperformante au inceput sa-si intensifice ritmul de crestere in perioada decembrie-ianuarie, cand deprecierea abrupta a leului a pus o presiune foarte mare asupra celor care aveau credite in valuta. Creditele cu restante mai mari de 90 de zile au crescut atunci cu mai mult de 2 mld. lei in doar doua luni.

In iulie, ponderea creditelor cu intarzieri la plata ratelor lunare mai mari de 90 de zile urcase la 5,3%, fata de 2,9% in decembrie. Aceste credite sunt scoase de banci in afara bilantului contabil si sunt vandute unor firme specializate in recuperarea creantelor.In acest moment, presiunea majora asupra creditelor neperformante este constituita de cresterea accentuata a somajului, spun analistii.

"La inceputul anului un impact puternic asupra creditelor neperformante a venit din deprecierea cursului de schimb. In perioada urmatoare impactul principal va veni din cresterea somajului, dar ma astept la un efect conjugat, pentru ca exista in continuare riscul de a avea un leu mai slab", a precizat Chidesciuc.

Somajul a urcat la 6,6% la sfarsitul lunii august, fata de 4,4% in decembrie, iar analistii se asteapta la o rata de doua cifre in decursul anului viitor.