Mihai Anghel, Cerealcom Dolj: Am distrus agricultura. Hranim doar 8 milioane de oameni. Ce facem noi acum se numeste supravietuire

Autor: Cristina Stoian 05.10.2009

Ruleaza 100 de milioane de euro in agricultura, are 600 de angajati si este in top 3 cei mai mari fermieri ai Romaniei. Mihai Anghel spune ca a facut un lucru extraordinar daca se gandeste ca majoritatea agricultorilor lucreaza un hectar de teren agricol, dar ca nu a facut "mare lucru" daca se raporteaza la o agricultura normala, ca in restul Europei.



De cele mai multe ori Mihai Anghel iti vorbeste la telefon, de pe camp, rare sunt ocaziile in care vine in Bucuresti sa se intalneasca cu partenerii sau sa negocieze o finantare cu o banca. Si cand o face are putin timp, cat sa bea o cafea, intre doua intalniri de afaceri. Nu vrea sa vorbeasca foarte mult despre el, ci mai degraba despre situatia agriculturii fata de care se declara "dezamagit".

"Trebuie sa vorbim de agricultura Romaniei la trecut. Au zis-o multi si o spun si eu ca avem un potential de a hrani 80 de milioane de oameni, dar ca importam cel putin 50% din ceea ce mancam. Asta inseamna ca asiguram mancarea doar pentru jumatate din cei 16 milioane de locuitori cat mai suntem. Am distrus pana in momentul de fata tot - pamantul este faramitat ca nicaieri in alta parte, lucram ca in Evul Mediu, cu calul si depindem in cea mai mare parte de ce primim de la altii. Nu poti sa vorbesti despre o economie decat cand te axezi pe un produs care este destinat vanzarii. Cand faci un produs ca sa intretii existenta se numeste supravietuire", spune Anghel.

"Picam de 20 de ani incontinuu"

"Romania nu a fost niciodata atat de jos", este concluzia la care ajunge proprietarul grupului din Dolj si pe care o ilustreaza pe foaia de pe masa printr-o sageata in jos, ingrosata cu pixul. De altfel, pe tot parcursul interviului, Anghel traseaza linii, deseneaza parcele sau ingroasa procente pe o coala de hartie in timp ce vorbeste. Fiecare strategie pe care o propune este trecuta cu linie de la capat.

"Picam de 20 de ani incontinuu, chiar daca am avut cativa ani de crestere, 2007 si 2008. Lumea satului e distrusa. Din punct de vedere demografic este dezastru - satele incep sa dispara, oamenii sunt din ce in ce mai batrani si mai putini. Mai vedeti ceva nou construit in afara de satele sau orasele din jurul Bucurestiului?", se intreaba Anghel, care acuza lipsa de strategie si faptul ca totul s-a realizat haotic.

Are propuneri pe care le prezinta concis. "O strategie de dezvoltare a unei tari, a unei economii o faci pe o perioada considerabila de timp, de 30-40 de ani, si oricine vine la conducere urmeaza acel plan. Noi nu am avut niciun fel de strategie. In agricultura trebuie inceput cu formele asociative, sa stabilim pe ce teren jucam. Daca stim ca doua milioane de hectare din 10 sunt terenuri comasate, restul fiind de subzistenta, facem un plan ca pana in 2025 sa ajungem la sapte milioane", gandeste Mihai Anghel.

"Chiar daca din momentul acesta agricultura ar incepe sa functioneze, abia in 20 de ani am avea rezultate, crede proprietarul Cerealcom Dolj, numai pamantul incepand sa produca dupa 5-7 ani de investitii masive. Cu toate acestea, si sa vina cineva si sa vrea, nu mai poate sa faca nimic pentru sectorul agricol, pentru ca nu mai are parghii financiare la indemana, nu mai are energie, resurse. Ca sa poti schimba un lucru, este un recul considerabil in timp pe care trebuie sa il iei in seama."

Faramitarea terenului, greseala capitala

Potentialul agricol a fost insa ignorat. Romania are noua milioane de hectare de teren agricol, iar exploatarea acestuia ar insemna dezvoltarea productiei agricole si ulterior a sectoarelor conexe. Am putea dezvolta sectorul produselor primare si sa nu mai exportam totul ca materie prima, sa incercam sa o procesam, sa ii dam valoare adaugata. Astea sunt cateva dintre ideile cu care vine Anghel pentru a dezvolta agricultura. Cat despre utilaje, segmentul se putea extinde daca i-am fi lasat pe americani si pe europeni sa faca tractoarele John Deere si Class.

"Gaseam noi un surub, o piulita, o tabla indoita pe care sa o putem dezvolta", crede Anghel.

Si faramitarea terenului a fost o greseala capitala. Oamenii trebuiau pusi in posesia terenurilor, dar daca terenul primit facea parte dintr-un lot mai mare al unui CAP sau al unui IAS, sa-l lucreze impreuna cu ceilalti proprietarii ai lotului respectiv printr-o societate sau forma asociativa, este de parere Anghel.

Alte solutii trasate pe foaia deja incarcata de pasta albastra - penalizarea celor care nu lucreaza terenurile, stimularea celor care o fac, delimitarea cat mai clara intre problema dezvoltarii agriculturii si problemele sociale ale satului. "Acum toate sunt privite la gramada. Dezvoltarea agriculturii inseamna plus valoare care este impozitabila. Banii pe care ii obtii din impozitarea ei creeaza un fond pe care il poti folosi pentru problemele sociale ale satului. Nu amesteci una cu alta", opineaza Anghel.

2009 a fost pentru Cerealcom Dolj un an "teribil de greu", aproape la fel de greu ca 2002, cand Doljul s-a confruntat cu o seceta "teribila", cand nu a plouat timp de noua luni. "Atunci am facut productia la grau 250 de kg/ha. Erau culturile cum vazusem in Iordania - talia nu depasea 15 cm inaltime, iar spicul era de 2-3 cm. Atunci am pierdut din cauza naturii, acum din cauza costurilor mari si a prabusirii preturilor la cereale", spune Anghel.

Grupul din Dolj, care lucreaza 24.000 de hectare de teren agricol, dintre care 4.000 de hectare este in proprietate, a obtinut anul acesta o productie peste media nationala, de 5,5 tone de grau la hectar, 3,5 tone la floarea-soarelui, de 12 tone la porumb, dar cheltuielile de infiintare a culturilor au fost duble fata de anul trecut.

Dupa un 2008 in care preturile la cereale s-au mentinut ridicate datorita stocurilor putine, 2009 a lovit agricultorii care au obtinut de doua ori mai putin decat au investit. Media productiei la grau a fost la nivel national de 2,5 tone/ha, iar pretul de mai putin de 100 de euro/tona, asta in conditiile in care un fermier a investit intre 350 de euro si 500 de euro in infiintarea si intretinerea unui hectar de grau.

2010 va fi crunt

Preturile la cereale sunt de aproape trei ori mai mici decat anul trecut, iar costurile cu ingrasamintele s-au dublat.

In aceste conditii, Cerealcom Dolj tinteste o cifra de afaceri asemanatoare celei de anul trecut, adica de aproximativ 100 de milioane de euro, chiar daca va vinde o cantitate de cereale aproape dubla. Singura realizare este finalizarea investitiei de 25 de milioane de euro in plantatiile de vita de vie si crama de la Segarcea, care a durat patru ani, dar care ii va aduce lui Anghel 2,5 mil. tone de struguri anual si 2 mil. litri de vin Domeniile Coroanei.

Cat despre 2010, "cel putin prima jumatate a anului o vad crunta.

Multi agricultori vor inceta activitatea din lipsa de resurse sau ceea ce vor face pentru anul viitor va fi in limita resurselor, fara tehnologie, fara inputuri si asta va afecta si recolta de anul viitor. Circul nu se termina acum. Din cele doua milioane de hectare comasate probabil se va lucra un milion", este de parere Anghel.

In urma cu 20 de ani, Anghel era mai optimist. Dupa terminarea facultatii, in 1987, a inceput sa lucreze la Dacia Pitesti, iar revolutia l-a prins la Craiova ca reprezentant Dacia la Oltcit. Dupa ce legaturile dintre Dacia si Oltcit au inceput sa se rupa in '91, pe fondul declinului economic, omul de afaceri si-a pierdut locul de munca. "Aveam copilul mic, sotia studenta, trebuia sa fac ceva", povesteste Mihai Anghel. Cu banii de la nunta, in loc sa isi cumpere apartament, asa cum il sfatuise tatal sau, a facut doua drumuri in Polonia, iar cu ce a strans, 115.000 de lei, a inceput o afacere cu piese de schimb pentru masini. A urmat comertul cu anvelope, cu piese pentru tractoare si pentru utilaje agricole.

"Era perioada in care banii erau foarte putini si se faceau trocuri, compensari. Daca nu puteai sa incasezi banii, primeai altceva in schimb. Asa m-am trezit cu primele doua tractoare in curte, in 1993, cu care am inceput sa fac prestari servicii in agricultura. De la prestari servicii, cine nu putea ma plateasca, imi dadea grau. Nestiind ce sa fac cu graul primit, am ajuns in zona comertului cu cereale si apoi am inceput sa simt oportunitatea si am inceput sa o dezvolt. Am ajuns conjunctural sa lucrez in agricultura, dar daca imi zicea cineva acum 20 de ani ca o sa ma ocup de agricultura, ii spuneam ca este nebun", explica omul de afaceri.

Cat mai mult teren

In 1999 a cumparat de la stat Cerealcom Dolj, unul dintre cele 40 de Cerealcom-uri. Acum numarul lor a scazut dramatic, putine fiind acelea care mai functioneaza. In prezent Comcereal Dolj este cea mai mare firma din grupul lui Anghel si comercializeaza anual 400.000 de tone de cereale.

Dupa achizitia Cerealcom, in 2001 si 2002, alte doua firme au intrat in portofoliul grupului din Dolj, dupa ce Anghel a cumparat, tot de la stat, doua IAS-uri (intreprindere agricola de stat) de la Redea si Segarcea, care ulterior s-au transformat in Redias Redea si Cervina Segarcea.

"Am apelat la credite in fiecare an", explica Anghel metoda prin care a modernizat unitatile preluate.

Strategia pe urmatorii cinci ani este clar stabilita de proprietarul Cerealcom. In urmatorii ani va mai cumpara teren, "in limita posibilitatilor", dar sigur va extinde suprafata exploatata pana la 40.000 de hectare.

Este exclus sa se gandeasca la achizitia unei alte companii, cu toate ca stie ca asta este tendinta actuala - preluarea unui grup deja format.

"Am avut si eu oferte de la strainii care au venit in Romania sa cumpere teren agricol, dar nu am acceptat. Nu voi vinde nimic, nici macar nu m-am gandit cat valoreaza", incheie Mihai Anghel.

Cele mai mari firme din grup

Cerealcom Dolj

Oltyre Craiova

Cervina Segarcea

Redias Redea

Ce spune despre:

Strategii in economie: De 20 de ani picam incontinuu. Nu am avut niciun fel de strategie de dezvoltare de la Revolutie pana acum, tot ce s-a petrecut a fost ceva haotic. O strategie de dezvoltare a unei tari, a unei economii o faci pe o perioada considerabila de timp de 30-40 de ani si oricine vine la conducere urmeaza acel plan. La noi este dezastru.

Agricultura Romaniei: Vorbim despre un lucru care nu mai exista. Avem un potential de a hrani 80 de milioane de oameni, dar importam cel putin 50% din ceea ce mancam. Daca asiguram mancarea pentru jumatate din cele 15-16 milioane de persoane, cat mai suntem in tara, ca nu suntem mai multi, inseamna ca producem mancare doar pentru 8 milioane de locuitori. Am distrus pana in momentul de fata tot.

Cum a intrat In agricultura: Conjunctural. Pana in 97 acolo m-a dus viata. Daca imi zicea cineva acum 20 de ani ca o sa ma ocup de agricultura, ii spuneam ca este nebun. Am inceput cu comertul cu piese auto, dar m-am trezit cu doua tractoare in curte si cu grau de la cei pentru care faceam prestari servicii si nu aveau bani sa ma plateasca. Apoi a devenit o patima.

Productia din 2009: Sunt foarte multumit de cantitatea obtinuta, nu ma asteptam, dar pentru astfel de rezultate a fost nevoie de eforturi de doua ori mai mari decat in 2008.

Veniturile din acest an: Aici lucrurile se schimba. Inca nu am comercializat toata marfa obtinuta. Astept o evolutie pozitiva a preturilor in a doua parte a sezonului 2009-2010.

Comert: In primele trei trimestre am avut o scadere a cifrei de afaceri cu 4% fata de aceeasi perioada a anului anterior si o crestere a volumului de vanzari cu 139,7%. Practic am muncit dublu pentru rezultate asemanatoare.

Unde se vede peste cinci ani: Voi extinde exploatatiile pana la 40.000 ha, de la 24.000 ha cat am acum, consolidez in continuare firma Cerealcom, vinurile Domeniile Coroanei. Peste cinci ani mi se va intoarce si baiatul de la studii din America. Faptul ca acum studiaza la Boston University la economie si comert este cea mai mare realizare a mea.

De cine sunt conduse companiile detinute de Mihai Anghel

Dan Avram

In varsta de 41 de ani, Dan Avram ocupa functia de director general la Oltyre, una dintre firmele lui Mihai Anghel care ruleaza afaceri de 10 mil. euro. Prima data a intrat in contact cu grupul Cerealcom Dolj in 1998, cand a obtinut postul de sef serviciu transporturi la Oltyre. La inceputul lui 2003 a fost numit sef la ferma agricola Cerealcom Dolj, ca dupa numai sapte luni sa fie promovat in functia de executiv al Oltyre, functie pe care o detine si in prezent.

Crinu Eremia

Directorul general al Cervina Segarcea, Crinu Eremia, 51 de ani, a adus firma la 13 milioane de euro in 2008, dupa sase ani in fruntea acestei companii. Eremia este unul dintre angajatii vechi ai IAS Segarcea, din 1985, pe care Anghel i-a preluat in 2002, cand a cumparat de la statul roman intreprinderea din Dolj. In acelasi an compania a primit numele de Cervina Segarcea, iar Eremia a devenit director general.

Eremita Rebegea

Eremita Rebegea, in varsta de 53 de ani, ocupa functia de administrator in cadrul Redias Redea din 2001, cand firma a fost cumparata de la stat de catre Mihai Anghel. Anterior a lucrat pe postul de contabil-sef la IAS Redea timp de 12 ani. Dupa opt ani, de cand conduce firma care are ca domeniu de activitate cultivarea de cereale, Rebegea a ajuns la o cifra de afaceri de aproape cinci milioane de euro, la un profit de 284.000 si la 22 de angajati.