„Sufera” mai putin decat hotelurile: Turistii tineri din strainatate asigura grade de ocupare de 70% pentru hostelurile din Capitala

Autor: Mirabela Tiron 05.10.2009

Hostelurile din Capitala, adica spatiile de cazare pentru tineret sau versiunea ieftina a hotelurilor, ruleaza afaceri cu marje de profit de 25% chiar si in timp de criza, pe o piata turistica in care cererea pentru hoteluri este in scadere dramatica fata de anul trecut, iar veniturile hotelierilor s-au redus cu peste 30% in prima parte a anului.



Un hostel are de regula tarife de doua ori mai mici decat un hotel de doua stele din Capitala, iar gradul de ocupare din prima parte a anului depaseste 60%, principalii clienti (90%) fiind turistii straini care vin in vacanta.

"Am investit 100.000 de euro bani proprii in cresterea capacitatii de cazare in hostelul pe care il detin. Timp de cinci luni, unitatea a fost inchisa, insa din vara aceasta a inceput sa primeasca turisti. Probabil din cauza lipsei de promovare in timpul lucrarilor, in lunile de vara am avut un grad de ocupare de doar 60%", a declarat Ovidiu Pungan, proprietarul hostelului Alex Villa din Bucuresti.

Concurenta hotelurilor de doua stele

Unitatea are 28 de locuri de cazare in sapte camere si a inceput sa functioneze ca hostel din 2005, cand proprietarul a achizitionat o casa pe care a transformat-o.

Proprietarul hostelului spune ca scaderea cererii pentru cazare in Capitala a determinat unele hoteluri de doua stele, aflate la periferia orasului, sa reduca tarifele la nivelul celor practicate de hosteluri, ceea ce insa nu afecteaza prea mult activitatea hostelurilor, care sunt cautate in special de tineri.

Aproape 80% dintre clientii cazati la Alex Villa au fost straini, in special turisti francezi, care au stat de la o noapte pana la cinci nopti in unitatea de cazare.

"Marja de profit cu care lucram noi, dar si celelalte hosteluri in general, este destul de mare si nu cred ca va fi afectata cu mult anul acesta. Poate va mai scadea putin, dar tot pe profit vom termina, dupa cum arata situatia de pana acum", a spus el.

Anul trecut unitatea a incasat aproape 16.000 de euro din afacerea cu hostelul, din care 4.900 de euro a fost profitul brut obtinut, porivit datelor de la Ministerul de Finante. Proprietarul mai spune ca planuieste sa dezvolte capacitatea de cazare la 50 de locuri in urmatorii ani, cu ajutorul surselor financiare proprii.

Intre 10 si 14 euro pe noapte

Veronica Dragoiu, proprietarul hostelului Friends Hostel Bucharest, care detine 22 de locuri, spune ca daca in perioada cuprinsa intre septembrie anul trecut si februarie anul acesta veneau destul de putini turisti, din martie hostelul "si-a revenit la normal".

"In ceea ce priveste clientii pe care ii atragem nu s-au schimbat multe lucruri fata de anul trecut, primim in continuare in proportie de 90% tineri turisti straini, pretul unui loc variind intre 10 si 14 euro pe noapte", a declarat Dragoiu.

Si hostelul Miorita din Lipscani, care opereaza sase camere clasate la trei stele, a atras in principal turisti straini, raportul fiind de 9 la 1 in fata turistilor romani, potrivit unui reprezentant al hostelului.

"Numarul total de turisti cazati in Romania a scazut in prima jumatate a anului cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa in ceea ce priveste numarul de turisti tineri, adica cei cazati in hosteluri, nu a fost o scadere la fel de drastica", a spus Ildiko Matyas, presedintele asociatiei hostelurilor de pe piata romaneasca, Youth Hostel Romania (YHR).

Ea considera ca asa cum mai este loc destul pentru dezvoltarea turismului in general in Romania, nici turismul pentru tineret si reteaua de hosteluri nu este o exceptie de la aceasta regula generala, fiind inca orase mari turistice unde nu exista hostel, de exemplu Timisoara. Din punctul ei de vedere, hostelurile sunt cel mai bine reprezentate in orase precum Sibiu, Sighisoara, Cluj-Napoca si Bucuresti. Ea adauga faptul ca unii turisti romani au inceput sa se informeze despre oportunitatile oferite de hosteluri si au gasit favorabil raportul pret/servicii in fata unor hoteluri.

"Incasarile hostelurilor nu sunt sub controlul asociatiei, noi avem misiunea de a oferi promovare nationala si internationala, editarea de brosuri si pliante pentru hostelurile din retea, rezervari online, formari profesionale in tara si strainatate pentru conducatorii si angajatii hostelurilor", a spus Ildiko Matyas.

Putine locuri in hosteluri

In Capitala sunt 54 de locuri in hosteluri si 1.672 de locuri in tara anul trecut, potrivit datelor oferite de Institutul National de Statistica. "Numarul total de hosteluri autorizate de catre Ministerul Turismului se ridica la peste 150, dar nu toate s-au deschis pentru grupul tinta de tineri straini, ci o mare parte numai din cauza ca au primit autorizarea aceasta, neavand conditii suficient de bune pentru categoria de hotel", a spus Ildiko Matyas, presedintele asociatiei hostelurilor de pe piata romaneasca, Youth Hostel Romania (YHR). Reprezentantii Ministerului Turismului nu au transmis date legate de cate hosteluri sunt in tara.