Topul celor mai mari reduceri de chirii in malluri. Locul 1: Chirie zero in Grand Arena sau Galleria Piatra Neamt

Autor: Cristi Moga 05.10.2009

Proprietarii de centre comerciale au oferit in cea mai mare parte discounturi chiriasilor pentru a-i mentine in mall, pentru a-i ajuta sa treaca peste aceasta perioada cu vanzari slabe, dar si pentru a-si mentine astfel propriile businessuri pe linia de plutire. Cat de departe au mers unii proprietari?



"Am auzit de oferte fabuloase in piata, de genul chirie zero pentru primul an, ajutor pentru amenajarea magazinului si chirie procentuala din cifra de afaceri incepand cu anul doi de chirie", spune unul dintre consultantii imobiliari de pe piata cu privire la situatia proprietarilor de centre comerciale.

Recent, Dorin Catana, directorul general al retelei de farmacii Centrofarm, spunea pentru ZF ca exista proprietari de malluri care au acceptat ca reteaua sa nu mai plateasca chirie in urmatoarele luni doar ca sa ramana in centrul comercial. Si Octavian Radu, proprietarul grupului RTC, a reusit sa obtina reduceri de pana la 70% a chiriei pentru o parte din magazinele Diverta situate in centre comerciale. O atitudine mai transanta a avut-o Dragos Petrescu, cu afaceri de 15 mil. euro din restaurante, care spune ca nu va mai deschide restaurante in centre comerciale nici gratis.

Cele mai mari reduceri de costuri sunt operate in special de catre proprietarii centrelor comerciale deschise in ultimul an, in care majoritatea retailerilor au blocat procesul de extindere, motiv pentru care gradul de ocupare este nesatisfacator.

"Chiriasilor de la etajul unu al proiectului Grand Arena, aproximativ 20, le percepem o chirie zero pentru o perioada determinata, situatia fiind reevaluata la fiecare trei luni. La parter, unde gradul de ocupare este de 90%, reducerile de chirii sunt de 20-25%. La etaj gradul de ocupare a spatiilor este de 33%", a precizat Mikael Harfi, directorul mallului Grand Arena din Capitala si fiul unuia dintre proprietari.

Proiectul, situat in zona de sud a Bucurestiului, a fost inaugurat in primavara acestui an, cand o buna parte dintre chiriasii care semnasera contracte de inchiriere au renuntat la a mai deschide magazine, astfel ca gradul de ocupare a fost redus din start.

Treaba noastra este sa aducem oameni la mall

"Avem sase luni de cand am deschis. Nu ne putem compara cu proiectele deschise in urma cu patru-cinci ani. Avem magazine care au vanzari foarte bune, de incaltaminte spre exemplu, si altele care nu vand mai nimic. De vina este pretul, consideram noi. Treaba noastra, ca proprietari, este sa aducem cat mai multi oameni in mall", a explicat Harfi.

Ca urmare a interesului redus din partea chiriasilor, numarul inaugurarilor din acest an a scazut cu mai mult de 50% fata de anul trecut. Cu toate acestea, o serie de proiecte au fost nevoite sa deschida, in conditiile in care constructia era finalizata, iar o serie de retaileri doreau sa deschida.

Un alt mall inaugurat in acest an este Galleria Piatra Neamt, unde de asemenea o parte dintre chiriasi stau gratuit pentru o perioada determinata.

"O parte dintre chiriasi, in special magazinele de imbracaminte, au primit pentru primele trei luni de la deschiderea Galleria Piatra Neamt o reducere integrala a chiriilor, care mai este valabila inclusiv in luna octombrie. In celelalte proiecte (Galleria Buzau si Galleria Suceava - n.r.) au fost unele facilitati acordate chiriasilor, pe timpul verii, dar incepand cu luna septembrie traficul a inceput sa creasca, astfel ca nu mai putem vorbi de reduceri", a declarat Stefan Cremene, Chief Operations Manager al celor trei centre comerciale Galleria, detinute de grupul israelian Globe Trade Center (GTC).

Primul centru comercial Galleria de pe piata locala a fost deschis in septembrie 2008 la Buzau, in timp ce proiectul din Suveava a fost inaugurat in luna martie, iar luna trecuta a fost inaugurat mallul din Piatra Neamt.

"In proiectul de la Buzau traficul a crescut fata de perioada verii cu 80-85%, la o medie zilnica de 5.500-6.000 de oameni, ca urmare a inceperii scolii. La Suceava traficul a crescut mai putin, cu circa 40%, din cauza faptului ca acolo nu avem deocamdata supermarket, urmand ca in noiembrie sa inauguram o unitate Penny Market", a mai spus reprezentantul GTC.

"Nu avem chirii zero, dar am putea recurge si la astfel de solutii"

Majoritatea dezvoltatorilor importanti de pe piata au anuntat reduceri ale chiriilor pentru o serie de chiriasi, incepand de la omul de afaceri Iulian Dascalu, cel mai mare proprietar de centre comerciale, cu patru proiecte Iulius Mall in portofoliu, si continuand cu proprietarii Shopping City Sibiu sau chiar cu dezvoltatorii proiectului Cotroceni Park din Bucuresti, a carui inaugurare este programata pentru sfarsitul acestei luni.

"Nu avem retaileri care sa nu plateasca chirie deloc, dar am putea oferi o asemenea varianta temporara pentru chiriasi noi. Am redus nivelul chiriilor pe termen scurt pentru o serie de chiriasi. Ipotetic vorbind, putem oferi o reducere de chirii cu 50% unui mic retailer de incaltaminte pentru a putea supravietui in urmatoarele sase luni", a spus Graham Kilbane, general manager al companiei cipriote Omilos, proprietarul parcurilor de retail ERA din Iasi si Oradea.

Proiectul din Oradea a fost de asemenea inaugurat in acest an si cuprinde un hipermarket Carrefour si o galerie comerciala cu un grad redus de ocupare la momentul inaugurarii.

O serie de proiecte au reusit sa contracareze valul reducerilor de chirii prin atragerea unor retaileri internationali, mai puternici, care nu au dificultati financiare la fel de mari ca firmele locale si in plus contribuie la cresterea traficului. "Am acordat o serie de reduceri de chirii, dar punctual, pentru anumite categorii de retaileri mai afectati in aceasta perioada, dar nu mai mult de 30%. Am reusit sa imbunatatim mixul de chiriasi prin atragerea in cadrul mallului a firmelor C&A, New Yorker si Orsay, care au deschis in luna mai, iar acum doua saptamani am deschis food-court-ul cu mai multi operatori locali de restaurante si fast food", a declarat Manuela Jivan, directorul departamentului comercial al firmei Cometex, proprietarul proiectului Aurora Shopping Mall din Buzau.

Reprezentantul Cometex, firma controlata de omul de afaceri Dan Ostahie, spune ca gradul de ocupare a centrului comercial este de 85%, iar numarul vizitatorilor este de circa 7.000 in cursul saptamanii si circa 8.500-9.000 in weekend. Alaturi de retailerii internationali atrasi in luna mai, printre chiriasii mallului Aurora se mai numara si Carrefour sau Altex.

Ziarul Financiar a mai solicitat informatii privind reducerile de chirii oferite in cadrul mallurilor si de la administratorii proiectelor Armonia Center din Arad sau Euromall Pitesti, detinute de fondul austriac de investitii Immoeast, dar acestia nu au dorit sa faca prea multe declaratii pe aceasta tema.

Adaptare la pretentiile chiriasilor