Isi vor gasi de lucru in companiile private bugetarii concediati?

Autori: Adelina Mihai , Delia Oniga 05.10.2009

Daca se tine de cuvant, statul va da afara 326.000 de oameni pana in 2015, ceea ce inseamna ca numarul bugetarilor va fi redus cu o treime, urmand sa lase in sistem putin peste un milion de angajati la stat, fata de aproape 1,4 milioane, cati sunt in prezent. Ce impact vor avea aceste masuri pentru mediul privat? In ce domenii vor putea lucra bugetarii concediati? De ce evita angajatorii privati candidatii care au lucrat in sistemul public?



Mediul privat ar putea deveni principala salvare pentru bugetarii care vor fi concediati in urmatorii cativa ani, dupa ce jobul la stat a insemnat, timp de cativa ani buni, stabilitate si cresteri salariale anuale destul de consistente. Bugetarii care au fost obisnuiti sa puna mai mult accent pe siguranta locului de munca decat pe oportunitatile de promovare sau de cariera vor fi nevoiti sa se integreze, daca au noroc, intr-un sistem in care vor munci mai mult, pe bani mai putini.

"Angajatilor de la stat le va fi greu sa lucreze in mediul privat pentru ca vor avea salarii mai mici, insa depinde din ce perspectiva privesti si cu ce compari: cu vechiul venit sau cu ajutorul de somaj. Este cert insa ca angajatii de la stat vor fi nevoiti sa lucreze mai mult daca se angajeaza in mediul privat", sustine Mirela Marinescu, recruitment director al grupului APT, care ofera servicii de resurse umane si relatii publice.

"Nicio companie nu va angaja functionari publici"

Reprezentantii patronatelor spun insa ca sansele ca angajatii concediati din sistemul public sa intre in mediul privat sunt aproape nule, deoarece nu exista concordanta intre atributiile aceluiasi post in cele doua sectoare.

"Angajatii concediati de stat nu se vor inghesui pentru un loc de munca la privat, pentru ca niciun privat nu va angaja un fost functionar public. Cei proveniti din sistemul de stat nu au cultura organizationala adecvata companiilor private si pana intelege un astfel de angajat ce are de facut in companie, eu, ca angajator, dau faliment", precizeaza Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

Izvoranu sustine ca a intalnit cazuri in care fosti angajati de la stat care au avut functia de operator de calculatoare nu stiau sa foloseasca o baza de date.

"Calificarile care s-au dat la stat sunt formale, ei s-au reunit in grupuri mari din ordinul unui minister, s-au jucat doua saptamani pe calculator si au primit certificate, fara ca noile competente sa fie evaluate de cineva", a mai spus Izvoranu.

Daca se angajeaza la privat, bugetarii primesc salarii mai mici

De aceeasi parere sunt si specialistii in resurse umane, care spun ca angajatorii din mediul privat nu vor putea absorbi foarte multi angajatii dati afara de stat, iar aceasta masura de reducere a costurilor impusa de guvernanti este "tarzie" si apare ca o masura disperata, consecinta a greselilor din trecut.

"Schimbarile actuale din sistemul bugetar sunt pur si simplu masuri luate la disperare, in conditiile in care structurile de personal si salarizare din institutiile statului nu au fost cladite pana acum pe criterii logice, de competitivitate, de performanta si bune practici", precizeaza Adrian Lupulescu, directorul de resurse umane al Freescale Semiconductor Romania, filiala unuia dintre cei mai mari producatori mondiali de semiconductori. Lupulescu mai precizeaza ca lipsa unui adevarat sistem de salarizare in sistemul bugetar a fost observata intr-o perioada de dificultati economice si a declansat o reactie tarzie.

"Butada «statul este cel mai prost manager» isi gaseste aici deplina acoperire. Daca pentru astfel de descoperiri era nevoie de o criza, atunci putem spune ca e si criza buna la ceva", a adaugat Lupulescu.

Salariatii statului care vor fi disponibilizati se vor trezi brusc pe o piata a muncii in care exista exces de cerere, iar cei care isi cauta un job va trebui sa se adapteze, in sensul ca vor renunta la pretentiile salariale mari si vor fi disponibili sa lucreze cu program prelungit.

"Piata muncii din 2009 este diferita fata de acum doi ani, cand cererea de forta de munca era mai mare. Daca statul vrea sa disponibilizeze, vor fi mai multi oameni pe piata, iar o consecinta a acestui lucru ar putea fi reducerea pretentiilor salariale", a precizat Gabriel Matauan, directorul de resurse umane al produca­torului de ciment Lafarge.

Aproximativ zece angajati din cei care lucreaza in prezent in cadrul Lafarge au lucrat anterior la stat. Desi vor avea salarii mai mici, pentru ca si competitia e mai mare, bugetarii concediati vor fi nevoiti sa lucreze si peste program daca se vor angaja in mediul privat, o practica aproape inexis­tenta in sistemul public.

"Una din problemele cu care se vor confrunta este faptul ca nu vor mai avea sporuri, pentru ca in mediul privat salariul este fix. Doar in vanzari se mai adauga bonusuri in functie de realizarile fiecaruia", a mai spus Marinescu.

Desi se stie ca angajatii de la stat au fost mereu mai relaxati si nu au fost foarte presati de termene- limita, ca in mediul privat, exista si exceptii.

"Am cunoscut oameni care au lucrat la stat ca sef sau director de departament si chiar ca specialisti, care muncesc destul de mult si la privat, lucreaza peste program si in wee-kend", spune Oana Datki Botolan, country manager al Consulteam, partenerul local al Mercer.

Functionarii publici sunt pe locul doi in topul castigurilor salariale de anul trecut, dupa bancheri, cu salarii lunare medii nete de 2.411 lei (655 de euro), cu aproape 85% peste salariul mediu pe economie.

Cum plateste mediul privat concedierile facute de stat

Numarul de angajati din sectorul public va fi redus de la 1,38 milioane in prezent la 1,068 milioane de persoane, pana in 2015, termenul pana la care trebuie aplicata legea de salarizare unitara. Cum platesc firmele pentru aceasta masura menita sa reduca din costurile statului?

"Disponibilizarea bugetarilor se face pe bani, prin salarii compensatorii, care sunt finantate de la buget, iar bugetul este format din platile efectuate de noi, contribuabilii. Mai mult, o parte din ei vor intra in somaj sau in programe de reconversie profesionala, finantate tot din contributiile noastre", a mai spus Izvoranu.

Jucatorii din mediul privat si-au luat masuri de precautie din timp pentru reducerea costurilor: fie au facut concedieri, fie au inghetat salariile sau au renuntat la bugetele de training sau de promovare pentru a putea face fata noilor probleme de pe piata.

"Sectorul privat a reactionat mult mai prompt, intrucat este mult mai conectat la realitatile pietei. De la inghetarea salariilor si a angajarilor pana la restructurari si reorganizari, firmele private au fost primele care si-au luat masuri de austeritate pentru a ramane in piata", a mai spus Lupulescu.

De altfel, din datele furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) reiese ca firmele private au dat afara 200.000 de oameni din septembrie anul trecut pana in luna august, iar statul nu a concediat decat 2.300 de bugetari, adica de aproape 100 de ori mai putin.

De ce fug angajatorii de candidati care au lucrat la stat?

Angajatorii din mediul privat sunt mai reticenti fata de candidatii proveniti din sistemul bugetar. Unele firme de recrutare de pe piata locala au primit proiecte pentru care una din conditiile impuse de angajator a fost de a nu selecta candidati care au lucrat la stat.

"Pentru mine, in selectia candidatilor la o anumita pozitie in companie, nu reprezinta un criteriu prealabil faptul ca experienta lor anterioara a fost in mediul de stat sau privat. Criteriul de baza este compatibilitatea profilului profesional si atitudinal cu postul respectiv", precizeaza Lupulescu. Cu toate acestea, recruiterii spun ca exista diferente de perceptie in ceea ce priveste asumarea responsabilitatii intre candidatii care provin de la stat si cei care au lucrat anterior in firme private.

"Cei de la stat sunt obisnuiti cu proceduri fixe, trebuie sa li se faca, sa li se spuna, sa li se dea. Nu prea isi asuma nicio decizie. Cei de la privat sunt mult mai competitivi. Inca de la interviu iti spun: «Acestea sunt competentele mele» sau «Sunt mai bun decat ceilalti candidati pentru ca»", spune Marinescu, de la APT.

Cel mai greu isi vor gasi de lucru in mediul privat angajatii care au lucrat mai mult timp in sistemul public. "In unele institutii de stat nu se solicita angajatilor nici prea multa initiativa sinici prea multe oportunitati si de aceea angajatorii privati evita persoanele care au lucrat timp de cativa ani intr-un astfel de mediu", spune Vivien Untaru, general manager al firmei de recrutare Von Consulting.

O oportunitate de dezvoltare a carierei a cautat si Alina S., care a lucrat timp de cinci ani ca profesoara de geografie si care a decis sa isi infiinteze o firma de web design, la care a renuntat ulterior. "Din ceea ce am discutat cu fosti colegi de facultate, multi dintre ei profesori, am inteles ca este dificil sa ajungi sa lucrezi intr-o companie doar cu experienta de la stat", spune Alina, care este in prezent consultant SEO (Search Engine Optimisation - n.r.) in cadrul unei companii locale.

Mai optimist, directorul de resurse umane al Lafarge spune ca nu vede o problema ca oamenii sa treaca din sistemul de stat in sistemul privat sau invers. "Oamenii reusesc intotdeauna sa se adapteze", afirma el.

De pe ce pozitie de la stat ai mai multe sanse de angajare la privat

Angajatii din sistemul public care au lucrat in contabilitate au cele mai mari sanse sa se integreze in mediul privat, pentru ca aici exista o cerere mai mare pe piata.

"Cei care au lucrat in contabilitate si care mai cunosc si o limba straina ar putea avea sanse mai mari de angajare in BPO, unul din putinele domenii in care companiile mai fac recrutari", a mai spus Untaru. Ea a mai precizat ca cele mai putine sanse sa se angajeze la privat o au angajatii care s-au ocupat de marketing si comunicare in cadrul unei institutii de stat.

"Sanse mai mari de angajare la privat le-as da si celor care au varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, desi, cel putin teoretic, nu ar trebui sa existe o astfel de discriminare", a mai spus Untaru. Pe de alta parte, cei 150.000 de angajati ale caror pozitii urmeaza sa fie restructurate anul viitor pot incerca sa se angajeze in sectorul privat, ca urmare a faptului ca angajatorii vor sa inceapa noi recrutari in 2010.

"Peste 40% din angajatorii din mediul privat au spus ca intentioneaza sa faca angajari incepand cu anul viitor", a mai spus Datki Botolan.

Pe de alta parte, disponibilizarea unui numar atat de mare de oameni din sistemul public ar putea aduce dezavantaje si din alta perspectiva. "Daca inainte stateam doua ore la coada pentru o stampila, de acum incolo vom sta 20 de ore, pentru ca nu are cine sa faca acest serviciu", a mai spus Izvoranu.