Electrica a primit mandatul pentru tranzactia cu CEZ

Autor: Roxana Petrescu 04.10.2009

Guvernul a mandatat Electrica sa vanda grupului de utilitati ceh CEZ actiunile pe care le mai detine in cadrul firmelor CEZ Vanzare si CEZ Distributie, compania de stat urmand sa incaseze din aceasta tranzactie 145,3 milioane de euro. Mandatul a fost acordat de Guvern in sedinta de sambata, potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax. Cele doua companii la care Electrica va vinde actiunile au rezultat in urma procesului de reorganizare al fostei Electrica Oltenia, dupa privatizarea acesteia catre CEZ in 2005.

Banii ar urma sa fie virati in contul companiei de stat pana cel tarziu 9 octombrie, fondurile urmand sa fie folosite pentru dezvoltare si restructurare, potrivit celor mai recente declaratii ale reprezentantilor Electrica. Compania de stat mai detine circa 19% din capitalul social al CEZ Vanzare si CEZ Distributie. Dupa finalizarea acestei tranzactii, Electrica va deveni una dintre cele mai lichide companii de stat avand in vedere faptul ca cele 145 de milioane de euro de la CEZ se vor adauga celor circa 300 de milioane de euro existente in conturile Electrica la inceputul anului care au provenit din privatizarea Muntenia Sud.

Recent a fost finalizata si tranzactia de preluare de catre CEZ a participatiilor minoritare pe care le mai avea si Fondul Proprietatea in actionariatul CEZ Vanzare si CEZ Distributie. Fondul Proprietatea, care detinea cate 30% din capitalul fiecarei firme, a vandut participatiile catre CEZ, pentru 229,59 milioane de euro, corespunzator unui pret pe actiune de 10,70 euro.