Scaderea gradului de ocupare si reducerea tarifelor afecteaza incasarile hotelurilor Ramada

Autor: Mirabela Tiron 04.10.2009

Hotelurile Ramada Plaza si Ramada Parc, din grupul Parc Hotels, au avut incasari in scadere cu 20% in primele opt luni ale acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care tarifele la cazare au scazut iar gradul de ocupare s-a situat intre 40-50%. Aceste doua unitati de patru stele au rulat afaceri aproape egale cu cele ale hotelului de cinci stele Howard Johnson din Capitala, potrivit estimarilor ZF.

"Cifra de afaceri impartita pe cele trei centre de profit reprezinta 40% pentru Ramada Bucharest Parc, 30% pentru Parc Event Center (sali de conferinte, restaurante), iar restul de 30% ii corespunde unitatii Ramada Sonia Nastase, director general al Howard Johnson Plaza Bucharest. Afacerile grupului Parc Hotels au fost in scadere cu 20% in primele opt luni anul acesta", a declarat Daniel Ben-Yehuda, managerul grupului Parc Hotels ce include Ramada Plaza si al Ramada Parc, fara a preciza insa valoarea absoluta a incasarilor.

Hotelurile din nordul Capitalei, clasificate la patru stele, cumuleaza 567 de camere si au inregistrat anul trecut afaceri de 8,4 mil. euro, potrivit datelor Ministerului de Finante.

In primele opt luni din acest an, cele doua hoteluri au incasat maximum 5,9 milioane de euro, potrivit calculelor ZF, care iau in considerare gradul de ocupare si un tarif mediu de 90 de euro pentru Ramada Parc si 100 de euro pentru Ramada Plaza.

Pe de alta parte, incasarile hotelului de cinci stele Howard Johnson, care are 285 de camere, au egalat aproape veniturile cumulate de cele doua hoteluri de patru stele in primele opt luni ale anului. Conducerea hotelului de cinci stele a fost preluata luna aceasta de Sonia Nastase, 37 de ani, care ii succede britanicului Peter Craig Martin, devenind astfel prima romanca aflata la conducerea unei unitati de cinci stele.

"Eu comunic doar cu board-ul hotelului, orice manager trebuie sa raporteze catre un board, ceea ce se aplica si in cazul meu", a spus Sonia Nastase. In mandatul de doi ani pe care il are, Sonia Nastase planuieste sa aduca un plus in afacerile unitatii, anul acesta fiind cel mai dificil pentru hotelurile din Capitala, care au redus tarifele cu 30%.

"Cererea si oferta au jucat rolul principal in stabilirea tarifelor actuale. Din cauza scaderii cererii, reducerea tarifelor practicate a fost inevitabila. Astfel cifra de afaceri s-a redus cu 20%, iar gradul de ocupare a inregistrat o scadere cu 17% fata de anul precedent", a spus Daniel Ben-Yehuda.

Pretul unei camere single cu mic dejun la Ramada Plaza se ridica la 99 de euro, in timp ce tariful pe noapte la Ramada Parc este de 83 de euro, potrivit serviciului de rezervari din hoteluri. Pe de alta parte, la hotelul de cinci stele, pretul unei camere single cu mic dejun inclus este de153 de euro.

Daca pana acum cele trei hoteluri au operat cu jumatate sau chiar mai mult de jumatate din camere goale, prognozele penru lunile de toamna arata o crestere a gradului de ocupare. Directorul general al grupului Parc Hotels crede ca octombrie si noiembrie vor aduce mai multi clienti si mai multe evenimente.

Gradele medii de ocupare la care au operat cele doua unitati in primele opt luni anul acesta au fost de 50% pentru Ramada Plaza, care are 300 de camere, si de 40% la Ramada Parc ce detine 267 de camere.

Cele trei hoteluri sunt controlate de omul de afaceri Gabriel Popoviciu.

An greu pentru hoteluri

Howard Johnson

Ramada Plaza

Ramada Parc