Umberto Eco: Cat de mult ar trebui sa ne incredem in Wikipedia?

Ziarul Financiar 05.10.2009

"Fiecare dintre noi, in timp ce lucreaza si are nevoie sa controleze un nume sau o data, apeleaza la Wikipedia. Pentru de-acum scheletica mana de profani, amintesc ca Wikipedia este o enciclopedie online, scrisa si rescrisa continuu de insisi utilizatorii ei", scrie Umberto Eco intr-un editorial publicat in BUSINESS Magazin.

Acesta da ca exemplu pagina dedicata lui Napoleon. Spre exemplu, daca cineva rau intentionat ar scrie ca imparatul nu a murit pe insula Sfanta Elena ci in alta parte, milioane de bine intentionati ar interveni sa modifice textul. Ce se intampla insa "in cazul unui John Smith oarecare?"

Editorialistul se ofera ca exemplu chiar pe sine. "La inceput am intervenit pentru a corecta rubrica ce ma privea, intrucat continea date eronate sau informatii false (cum ar fi ca eu sunt primul nascut din 13 frati, cand de fapt acesta a fost cazul tatalui meu). Ulterior am renuntat, deoarece de fiecare data cand din curiozitate intram sa-mi revad pagina dadeam peste alte dragalasenii postate de cine stie cine."

"Si-atunci cat de mult trebuie sa ne incredem in Wikipedia?", se intreaba retoric autorul intr-un text pe care il puteti citi integral pe www.businessmagazin.ro.