Sufocata de cheltuieli, Bulgaria da afara 15% din birocrati

Autor: Magraon Andreea 06.10.2009

Ministrul bulgar de finante Simion Djankov a trimis scrisori tuturor directorilor institutiilor statului in care le-a cerut sa concedieze din personal astfel incat pana la 1 noiembrie 2009 posturile din aparatul central (ministere si agentii guvernamentale) sa fie reduse cu 15% (aproape 13.000 de oameni).



Masura face parte din planul anticriza al Guvernului bulgar, instalat in functie in luna iulie si laudat la nivel international pentru modul de a lupta impotriva crizei financiare.

Noul guvern bulgar de dreapta a venit la conducere inarmat cu 82 de masuri anticriza, menite combaterii coruptiei (care a pagubit anul trecut tara de fonduri europene de 800 de milioane de euro), returnarii rapide a TVA si accelerarii aderarii la zona euro. Masurile vor fi pana in iunie 2010 si au fost proiectate pentru a crea 150.000 de locuri de munca.

Masurile anticriza, printre care si reducerea cheltuielilor bugetare cu 15% a ridicat cota de incredere a Executivului bulgar la 64%, potrivit unui ultim studiu al Gallup publicat in luna septembrie.

"Aceste masuri au ca scop dezvoltarea economiei Bulgariei. Prioritatile mele sunt intrarea Bulgariei in zona euro pana la sfarsitul mandatului actualului guvern si un buget echilibrat in 2010, pentru a transmite un semnal pozitiv investitorilor straini", declara ministrul de finante, Simeon Djankov, in luna septembrie, cand a prezentat masurile.

13.000 de bugetari isi vor pierde locul de munca

Taierea a 15% din posturile bugetare este doar o ultima masura. Potrivit novinite.com, Djankov a fost nevoit sa trimita aceste scrisori deoarece anumiti directori nu s-au grabit sa faca vreun pas pentru a reduce personalul, asa cum a fost anuntat dinainte.

Reducerile de personal nu vor scuti ministerele care sunt prioritati pentru noul guvern de centru, precum Ministerul Sanatatii.

Ministrul de finante a declarat ca cei care isi vor pastra locul de munca vor primi salarii mai mari daca sunt mai eficienti si lucreaza mai bine.

In prezent, exista in jur de 87.000 de angajati in administratia de stat din Bulgaria. Dintre acestia, aproximativ 13.000 isi vor pierde locul de munca, relateaza novinite.com.

Djankov, fost economist la Banca Mondiala, a declarat ca Guvernul doreste sa reduca TVA cu doua procente, de la 20 la 18%.

De asemenea, impozitul pe venit va fi mentinut la 10%. Premierul bulgar Boiko Borisov a anuntat ca doreste privatizarea a 15% din companiile energetice.

O alta masura luata de Guvernul minoritar, format din membrii partidului de centru-dreapta GERB (Cetateni pentru Dezvoltarea Europeana a Bulgariei), a fost majorarea accizelor pentru tigari cu 25%, adica de la la 58 de euro pentru 1.000 de tigarete la 72 de euro, pentru a strange bani pentru pensii si pentru a reduce contributia obligatorie de asigurari sociale.

PIB-ul Bulgariei pe 2009 era estimat de Fondul Monetar International (FMI) in aprilie la 51,3 miliarde de dolari (35,7 miliarde de euro). Bulgaria a avut in primele sase luni ale anului venituri de 6,5 miliarde de euro si cheltuieli de 7,74 miliarde de euro.

FMI: Nu va mai axati pe constructii

Modul de actiune al Executivului bulgar impotriva crizei a fost laudat de presa internationala si a fost dat ca exemplu pentru alte state.

Fondul Monetar International a primit cu incredere planul echipei lui Borisov, dar le-a cerut sa se axeze pe dezvoltarea altor domenii, deoarece constructiile si serviciile financiare nu mai reprezinta motorul cresterii economice.

Potrivit Sofia Echo, mai mult de un sfert din firmele de constructii din Bulgaria si-au inchis activitatea in primele noua luni ale anului, aproximativ 1.550 din 5.820 de firme. Bulgaria se asteapta la o scadere economica de pana la 6,5% in acest an. Criza a dus la cresterea ratei somajului la aproape 8% in luna august si analistii se tem sa nu atinga 10 procente pana la finele anului, relateaza Reuters.

Masurile au drept scop si modernizarea infrastructurii. Simeon Djankov a anuntat ca doreste ca Bulgaria sa construiasca 65 km de autostrada pe an, in conditiile in care maximul de pana acum era de 11 kilometri.