“Guvernul va ramane in picioare, pentru ca Parlamentul nu vrea sa fie dizolvat”

Autor: Iulian Anghel 06.10.2009

Sunt putine sanse ca Guvernul sa cada in urma motiunii de cenzura anuntate de PNL si PSD, pentru ca parlamentarii nu au interes sa-si piarda mandatul in urma unor eventuale alegeri anticipate, sustine Valeriu Stoica, vicepresedinte al PD-L si una dintre eminentele cenusii ale partidului. Numai ca 60% din Parlament este ostil Guvernului.



"In ultimii 20 de ani, nicio motiune de cenzura nu a trecut si niciun guvern nu a cazut in urma depunerii unei motiuni de cenzura. Dar daca motiunea va fi admisa, iar doua propuneri de guvern vor fi invalidate in Parlament, atunci vor fi organizate alegeri anticipate (dupa alegerile prezidentiale, intrucat Constitutia interzice dizolvarea Parlamentului in ultimele sase luni de mandat ale presedintelui - n.n.). Dar eu nu cred ca parlamentarii vor dori sa-si incheie mandatul cu trei ani mai devreme", afirma Valeriu Stoica intr-o discutie cu reporterul ZF.

Impreuna, PNL si PSD nu ar avea nicio dificultate sa rastoarne Guvernul, avand 50% din Parlament, insa cele doua formatiuni au justificari diferite cand enunta aceasta ipoteza.

Aseara, UDMR lasa sa se intelega ca ar putea vota o motiune depusa de PNL.

De ce vrea PSD sa rastoarne Guvernul

Conducerea restransa a PSD (Biroul Permanent National) a decis ieri ca parlamentarii partidului sa sustina o motiune de cenzura care sa duca la indepartarea actualului Guvern, a anuntat liderul partidului Mircea Geoana.

Presedintele PSD a justificat decizia prin faptul ca actualul Executiv functioneaza neconstitutional dupa modificarea compozitiei sale. PSD sustine ca Guvernul ar fi trebuit sa vina in fata Parlamentului, pentru ca si-a schimbat compozitia politica, lucru care il obliga sa ceara un nou vot de incredere.

Ceea ce mai reproseaza PSD guvernului minoritar al PD-L sunt "abuzurile masive si premeditate" privind epurarea administratiei centrale si locale de catre PD-L. Scopul daramarii guvernului ar mai fi, in opinia lui Geoana, impiedicarea unui "plan masiv de fraudare a alegerilor pus la cale de regimul Basescu-Boc".

Antonescu are deja premierul

PNL urma sa anunte aseara depunerea unei motiuni de cenzura, insa din partea PSD au existat ezitari in a confirma daca sustin motiunea liberalilor sau daca vor veni cu o motiune proprie. Scopul PNL este limpede exprimat: instaurarea unui guvern de tehnocrati care sa gestioneze organizarea alegerilor. PSD nu a spus insa ce va pune in loc in cazul caderii Guvernului.

Presedintele PNL Crin Antonescu a vorbit ieri de parca ar fi fost in pozitia de a anunta el primul-ministru, a carui nume il tine insa deocamdata secret: "Nu va pot spune acum, pentru ca nu e normal sa anunt acest lucru, dar pot sa va spun ca am in minte foarte clar un nume (de prim-ministru - n.n.), o persoana, un om cu autoritate, cu competenta si am si acordul de disponibilitate al acestuia". Duminica, la Pro TV, el a sustinut ca i-ar vedea in pozitia de prim-ministru pe Dinu Patriciu, Daniel Daianu sau Mugur Isarescu.

Cine organizeaza alegerile

Deocamdata este greu de crezut ca un alt guvern decat acesta va organiza alegerile din cauza constrangerilor constitutionale, in ciuda zbaterilor opozitiei care controleaza acum aproximativ 70% din Parlament (socotim aici si UDMR).

Pentru ca, daca Guvernul cade prin motiune, cel care propune un nou premier este presedintele Traian Basescu. Daca premierul propus, programul sau si lista membrilor Guvernului sunt respinse de doua ori de Parlament, atunci seful statului poate dizolva Parlamentul - nu o poate face pana in alegeri, dar nimic nu il impiedica sa o faca a doua zi dupa.

"Nu cred ca parlamentarii vor sa-si incheie mandatul cu trei ani mai devreme", sustine Valeriu Stoica.

Mutarile pe care PD-L le face acum, mai ales in ceea ce priveste oamenii din pozitii cheie, poate indica faptul ca democrat-liberalii vor sa faca jocurile inainte de "marea rafuiala". Ultimul dat afara a fost ieri Ioan Rusu, directorul general al Transgaz, care a fost inlocuit cu Florin Muntean si asta dupa ce, in ultimele zile, PD-L inlocuise toti prefectii si subprefectii PSD si o mare parte dintre directorii din institutiile deconcertate.

"PD-L si-a propus doar sa gestioneze situatia pana la alegeri, sa gestioneze criza economica si sa pregateasca tara pentru iarna. Si, sigur, vom promova si vom sustine ceea ce am anuntat - reforma constitutionala prin introducerea parlamentului unicameral. Cat despre schimbarea prefectilor si a subprefectilor, acesta este un lucru firesc, de vreme ce acum avem o guvernare monocolora", afirma Stoica.

Valeriu Stoica nu a fost unul dintre sustinatorii aliantei PD-L cu PSD, dar dupa incheierea acesteia a afirmat ca, de bine de rau, ea va dura vreme de patru ani "daca ambele partide isi respecta angajamentele".

Campania prezidentiala dureaza o luna, atacurile vor dura tot o luna si lucrurile vor intra apoi in normal, sustinea Stoica in martie. "Ruptura s-a produs pentru ca PSD a abandonat", afirma acum strategul PD-L care admite, totusi, ca aceasta era o solutie pentru Mircea Geoana in incercarea de a-si maximiza sansele la prezidentiale. Stoica ii lauda pe fostii ministri ai lui Adrian Nastase Ioan Rus si Vasile Dancu care au sustinut ca ruperea coalitiei este o greseala. Este un semn ca PD-L ii doreste pe acestia in partid? "Nu depinde de noi, ci de ei", sustine Stoica.

Ce se va intampla dupa alegeri, totusi, pentru ca PD-L nu va putea guverna singur, iar relatiile cu PNL si PSD sunt foarte tensionate, cel putin acum? "Sunt sigur ca presedintele Basescu va castiga alegerile. Toate constructiile se vor purta in jurul acestei situatii", afirma Stoica.

Tehnocrati sau anticipate