Ciurtin a mai dat un milion de euro pe Raraul si spune ca ii e greu sa creada ca anul acesta va face exitul din Albalact

Autor: Diana Tudor Stoica 06.10.2009

Producatorul de lactate Albalact Alba Iulia a majorat recent capitalul social al producatorului de branzeturi Raraul cu 3,8 milioane de lei (circa 900.000 de euro) si controleaza in prezent 93,6% din actiunile companiei din Campulung Moldovenesc.

Incep productia la Raraul

"In octombrie, planificam demararea productiei in fabrica Raraul, pe care am modernizat-o cu investitii de peste un milion de euro", a declarat Raul Ciurtin, actionarul si presedintele Albalact, companie care a achizitionat 77% din actiunile Raraul in urma cu un an intr-o tranzactie de 3,5 milioane de euro. Ciurtin sustine ca pana la finalul acestui an intentioneaza sa lanseze noi produse pentru a intra pe segmente ale pietei de lactate pe care compania nu este prezenta in acest moment, cum ar fi cel al branzeturilor.

"Albalact se afla intr-o etapa de crestere sustinuta si poate fructifica oportunitatile oferite de piata romanesca de lactate intr-un ritm de crestere mai mare decat ritmul de crestere al pietei", spune Ciurtin.

Astfel, din aceasta toamna, Albalact va lansa noi iaurturi sub brandul Fulga, lansare care va fi insotita de o campanie de marketing, dar va intra si pe segmentul branzeturilor, aceste produse urmand a fi fabricate sub brandul Raraul in unitatea din Campulung Moldovenesc.

Consumator mult mai selectiv

Cu toate ca afacerile Albalact au inregistrat in prima jumatate a acestui an un ritm de crestere peste cel al pietei, presedintele companiei din Alba Iulia sustine ca a schimbat strategia de marketing si a decis sa faca mai multe oferte promotionale.

"Piata lactatelor va continua sa creasca in volum, dar ca valoare va creste foarte putin. Urmeaza o perioada destul de grea pentru romani pana in primavara anului viitor, ca urmare a propagarii efectelor crizei. Consumul a devenit foarte selectiv pe zona de preturi in acest moment, iar comportamentul consumatorului s-a schimbat foarte mult din cauza crizei, preferand produsele de baza", a explicat omul de afaceri.

Albalact, producator care detinea la inceputul acestui an 5% din piata locala a lactatelor, a inregistrat in prima jumatate a acestui an o cifra de afaceri de 116,2 milioane de lei (27,6 milioane de euro), in crestere cu peste 30% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

"Preconizam o crestere a cifrei de afaceri peste rata de crestere a pietei pentru acest an", a afirmat Raul Ciurtin.

Moment pentru exit?

Albalact este in prezent singurul jucator independent dintre primii cinci producatori de lactate, dupa ce francezii de la Lactalis au preluat compania LaDorna in aprilie anul trecut.

"In ultimii ani actionarii Albalact au fost contactati de mai multe companii din domeniu, de fonduri de investitii sau de banci de investitii care reprezinta institutii pentru legarea unor parteneriate sau pentru vanzarea pachetului de control. Nu stim in acest moment daca viitorul va aduce o vanzare a companiei sau un parteneriat. Imi este destul de greu sa cred ca anul acesta se va produce un exit din compania Albalact", spune actionarul companiei.

Albalact, companie tranzactionata pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti sub simbolul ALBZ, are in prezent o capitalizare de 233 de milioane de lei (55,4 milioane de euro).