Basescu: “Leul nu se simte prea bine”

Autor: Doina Anghel 05.10.2009

Seful statului le-a spus ieri investitorilor straini ca Romania va iesi din criza economica la un an dupa SUA si la sase - noua luni dupa puterile economice europene, pentru ca acelasi decalaj a existat si la intrarea in criza economica. "Romania nu poate iesi singura din criza, ci va iesi odata cu economia globala, cu decalajele aproximativ similare momentului intrarii in criza", a spus Basescu.

Presedintele Basescu a mai spus ca "in ultimele zile leul nu se simte foarte bine din cauza intaririi puternice a monedei europene", precizand ca unul din obiectivele majore este mentinerea unui curs intre 4 si 5 lei pentru un euro. Seful statului a spus ca unul din marile obiective de lupta anticriza a fost si este mentinerea unui curs de schimb acceptabil, care sa faciliteze exporturile si, in acelasi timp, sa nu distruga puterea romanilor de cumparare. Important este ca acest curs sa nu se apropie de 5 lei pe euro "in niciun caz" sau sa fie sub 4 lei pe euro, "ceea ce ar fi blocat pur si simplu exporturile", a afirmat presedintele.

El a spus ca un alt obiectiv este mentinerea deficitului bugetar, pentru pastrarea actualelor investitii "asa mici cum sunt, de 8-9 miliarde de euro", si pentru a se putea plati la timp salariile, pensiile si ajutorul social.

A certat marile firme de constructii

Seful statului i-a avertizat pe cei care conduc marile firme de constructii ca statul pregateste masuri dure in cazul in care acestea mai fac contestatii care blocheaza lucrarile de infrastructura.

"Se produce un fenomen incredibil, care ne blocheaza. Acest fenomen se numeste contestatia. Cred ca Romania este singura tara in care mari firme implicate in lucrari de infrastructura isi permit asa ceva", a spus Basescu. El a dat ca exemplu un proiect in parteneriat public privat de 1,6 mld. euro blocat de firma care a pierdut licitatia, o firma de mare traditie in Europa de Vest. "Contestatia inseamna sa ne judecam prin vreo trei instante, desi va pot asigura ca a fost corect desemnat castigatorul. Avem sute de astfel de exemple", a adaugat Basescu.

El a mai spus ca firmele occidentale din domeniul infrastructurii "se bat" pe fondurile europene, in conditiile in care nicio firma romaneasca nu indeplineste conditiile sa participe la licitatii, deoarece niciuna nu a construit 500 km de autostrada.

"Stiu si ce se intampla, contestatia este utilizata ca o modalitate de a se intelege. OK, ai castigat, dar daca imi dai 5% din valoarea contractului, eu renunt la contestatie. Apelul meu ar fi: nu ne obligati sa luam masuri severe de genul daca ai facut contestatie si ai pierdut, nu mai poti lucra pe piata romaneasca, inseamna ca ai vrut sa blochezi proiectul. Este ceea ce pregatim in momentul de fata, o reactie a statului la balcanizarea firmelor occidentale care lucreaza in Romania. Va rugam, ramaneti occidentali", a mai spus Traian Basescu.

Dati pretul corect pentru firmele romanesti

El le-a mai cerut investitorilor straini, in timpul sesiunii cu usile inchise, sa dea "un pret corect" pentru firmele romanesti carora le sunt subcontractate lucrari de infrastructura finantate cu bani europeni. "Subcontractarea trebuie sa se faca la preturi corecte, oamenii de afaceri din Romania isi fac treaba pe contracte de doi lei", le-a spus Basescu investitorilor straini, potrivit surselor participante la reuniune.