S&P estimeaza: Creditorii iau 50-70% din creante daca intrati in default

Autor: Claudia Medrega 05.10.2009

Standard & Poor's (S&P) a atribuit Romaniei un nou calificativ, ratingul "de recuperare", bazat pe un scenariu de incapacitate de plata, plasand-o pe treapta a patra din sapte.

Ratingul acordat Romaniei reflecta un grad de recuperare a creantelor de catre creditori de 50-70%, in cazul intrarii emitentului in incapacitate de plata (default).

Pentru Romania, calificativul "3" (pe o scala de la "1+" la "6") vizeaza datoriile in valuta straina ale statului, potrivit unui scenariu ce presupune "ajustarea dezordonata" a cursului de schimb leu/euro, care ar rezulta dintr-o incertitudine ridicata a politicilor economice si o contractie economica prelungita.

"Esecul Romaniei de a se incadra in prevederile acordului cu FMI si UE, pe fondul unui climat dificil persistent privind finantarea externa, ar duce la o depreciere continua a monedei. In consecinta, rezervele valutare ale bancii centrale ar scadea, determinand bancile-mama ale institutiilor de credit locale sa-si retraga sprijinul pentru subsidiarele din tara", se mentioneaza intr-un comunicat al S&P.

Situatia ar fi urmata de turbulente financiare severe si ar implica sustinerea din partea guvernului, rezultand o majorare semnificativa a datoriei publice.

"Din moment ce sprijinul din partea creditorilor nu ar mai fi disponibil, guvernul nu si-ar mai putea asigura nevoile de finantare, in viziunea noastra", mai noteaza analistii S&P.

Cele sapte trepte ale ratingului S&P de recuperare la default sunt "1+" (rata de recuperare 100%), "1" (90-100%), "2" (70-90%), "3" (50-70%), "4" (30-50%), "5" (10-30%), respectiv "6" (0-10%).

Ratingul de recuperare "3" este sustinut de nivelul moderat de indatorare al guvernului, chiar si intr-un scenariu de stres, de capacitatea de export anticipata sa creasca - datorita fluxurilor de investitii straine directe din trecut. Rata flexibila de schimb valutar, care sprijina competitivitatea exporturilor, si disponibilitatea guvernului de a implementa politici economice favorabile pietelor si de a satisface cerintele investitorilor internationali sunt alti factori amintiti de agentia de rating.

S&P este prima mare agentie care a retrogradat Romania in toamna anului trecut din categoria "investment grade" la nivelul speculativ (junk).

Agentia atribuie Romaniei un rating de credit "BB+" cu perspectiva negativa pentru datoriile in valuta, respectiv "BBB-" cu perspectiva negativa pentru imprumuturile in lei.

Recent agentia a avertizat ca exista riscul unei retrogradari a ratingului daca situatia politica va conduce la esecul guvernului in indeplinirea programului de consolidare fiscala si economica agreat cu FMI.