Restantele urca mai greu, dar nu se vor opri pana anul viitor

Autor: Ciprian Valentin Botea 06.10.2009

Restantele populatiei si ale companiilor au consemnat in august cel mai redus ritm de crestere de anul acesta in conditiile in care dobanzile au intrat pe o panta descendenta, iar cursul de schimb a fost relativ stabil.

Sumele restante atingeau la sfarsitul lunii august 6,07 miliarde de lei (1,44 mld. euro), avansand astfel cu doar 0,05% fata de luna anterioara, potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare (CRB), bratul specializat al BNR.

"Fara indoiala ca ritmul de crestere se aplatizeaza. Factorii care au provocat cresterea masiva a restantelor in prima parte a acestui an au fost deprecierea cursului, cresterea dobanzilor si a somajului. In ultimele luni insa, dobanzile au inceput sa scada si cursul de schimb s-a stabilizat, ceea ce a determinat o diminuare a ritmului de crestere al restantelor", apreciaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Comparativ cu aceeasi luna din 2008 restantele marcheaza un salt cu 145%, acesta fiind totusi cel mai scazut ritm de crestere anuala din ultimele patru luni. De la inceputul lui 2008 pana in prezent sumele restante au crescut de aproape trei ori, in timp ce valoarea totala a creditelor acordate si a angajamentelor asumate de institutiile de credit a avansat de doar 1,3 ori.

Ponderea sumelor restante in totalul sumelor datorate bancilor de populatie si companii a urcat nesemnificativ, de la 2,68% in iulie la 2,69% la sfarsitul lunii august. In aceeasi perioada din 2008, ponderea sumelor restante depasea cu putin un procent. Analistii nu se asteapta insa ca portofoliile de credit ale bancilor sa se imbunatateasca prea curand.

"Restantele vor continua sa creasca pana in prima parte a anului viitor atat pe partea de companii, cat si pe cea a persoanelor fizice", a declarat Dumitru. "In primul rand, e clar ca vom avea un somaj in crestere cel putin pana la jumatatea anului viitor si venituri agregate mai mici. De asemenea, situatia financiara a companiilor nu se va imbunatati in urmatoarele sase luni in conditiile in care vanzarile acestora nu dau semne de revenire", a precizat el.

In august, valoarea creditelor acordate si a angajamentelor asumate de institutiile de credit a scazut cu peste 1,3 miliarde de lei (circa 310 mil. euro), pana la 251,3 miliarde de lei (59,6 ml. euro), in conditiile in care bancile sunt reticente in a acorda credite fara garantii ca urmare a cresterii neperformantelor.

De asemenea, cererea de credite ramane scazuta pe fondul incertitudinilor populatiei si companiilor privind evolutia economica si in conditiile in care costurile de finantare raman ridicate. In august, numarul solicitantilor de credite a fost de 122.148 de persoane, cu 10% sub nivelul din luna anterioara. Cererea de credite este de noua ori mai mica decat in aceeasi perioada a anului trecut. In schimb, bancile au cerut date pentru aproape 80.000 de clienti existenti, dorind sa vada daca au probleme la rambursarea creditelor contractate de la alti jucatori.