Brokerul Aon: Competitia pe asigurari de bunuri a redus preturile cu pana la 20% in ultimii doi ani

Autor: Angela Placinta 06.10.2009

Cel mai mult s-au redus tarifele de prima pentru sume asigurate foarte mari, de ordinul zecilor sau al sutelor de milioane de euro.



Competitia foarte stransa intre companiile de asigurari pe segmentul asigurarilor de bunuri si proprietati pentru persoane juridice a dus la o scadere cu 10-20% a preturilor pentru aceste polite in ultimii doi ani, afirma Karina Rosu, directorul general al Aon, unul dintre cei mai mari brokeri de asigurari de pe piata locala, care lucreaza in special cu clienti companii.

"Piata asigurarilor de bunuri si proprietati este foarte competitiva acum, mult mai competitiva decat unele piete din Europa de Vest. Competitia intre asiguratori pe acest segment este mare deoarece este o linie de business profitabila, nu au existat multe daune mari, ceea ce le permite sa ofere preturi reduse si fransize mici (fransiza este partea din paguba suportata de client in cazul producerii riscului asigurat - n.r.). Se vede o scadere a tarifelor cu 10-20% in ultimii doi ani, in special pentru riscuri foarte mari, cu sume asigurate de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro", explica Rosu.

Valoarea contractelor intermediate a urcat cu 25%

Aon (fosta KaRo), subsidiara locala a brokerului de asigurari american cu acelasi nume, a inregistrat in primul semestru o crestere de 25% a contractelor de asigurare plasate, valoarea primelor intermediate fiind de 74 de milioane de lei (17,7 mil. euro).

"In primul semestru s-au vazut inca rezultatele faptului ca 2008 a fost un an bun, dar in semestrul doi ne asteptam sa avem o crestere mai moderata, in linie cu activitatea din economie", afirma directorul general al Aon. Veniturile din comisioane ale companiei au urcat cu 15% in primele sase luni, pana la 6,3 milioane de lei (1,5 mil. euro).

"Structura portofoliului a ramas similara celei de anul trecut. Avem o pondere destul de mare a asigurarilor auto, pentru ca aceasta este caracteristica pietei. Am crescut pe property deoarece am fost implicati in cateva proiecte de infrastructura mari. Cred ca aceasta va fi principala zona de dezvoltare in viitor, pentru ca sunt proiecte incepute sau in faza de licitatie, iar aici este nevoie de brokeri de asigurare, avand in vedere ca vorbim de polite complexe."

Cele mai mari contracte de asigurare intermediate de Aon in primele sase luni sunt politele pentru cateva proiecte de infrastructura, cu sume asigurate cuprinse intre 120 si 160 de milioane de euro si mai multe polite de raspundere profesionala, cu sume asigurate de pana la 10 milioane de euro.

Unele companii au renuntat la beneficiile pentru angajati

Karina Rosu spune ca, in contextul crizei, companiile nu au renuntat la politele de asigurare, dar multe si-au redus sumele asigurate si au majorat fransizele, ceea ce a determinat scaderea tarifelor percepute de asiguratori.

"N-am observat o renuntare completa la o anumita linie de asigurare, cu exceptia catorva cazuri in care companiile au renuntat la beneficiile acordate angajatilor (asigurari de sanatate, de viata sau pensii private - n.r.). Intermedierea de beneficii pentru angajati a fost unul din targeturile noastre pentru 2008-2009, inainte sa inceapa criza, dar pentru companii aceasta a fost una din zonele din buget la care s-a putut umbla usor pentru taierea costurilor."

Au fost si situatii, sustine directorul Aon, cand anumiti clienti si-au inchis activitatea sau au intrerupt-o temporar si au renuntat la programele lor de asigurare. "Am avut cateva cazuri de companii internationale care si-au inchis permanent sau temporar operatiunile din Romania, in special firme de productie care depindeau de exporturi in Europa de Vest."

Cauta reasigurare pentru PAID

Aon face parte din consortiul de brokeri care negociaza un program de reasigurare pentru Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor, entitatea care incepand cu 1 ianuarie 2010 va emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor. In 2008, la nivel mondial, divizia de reasigurare a Aon a fuzionat cu brokerul de reasigurare Benfield, prezent si el in acest consortiu, din care mai fac parte brokerii Willis si Guy Carpenter.

"Va fi nevoie de o capacitate foarte mare de reasigurare, vor fi implicati majoritatea reasiguratorilor semnificativi. Am purtat discutii cu mai multi mari reasiguratori, cum ar fi Munich Re, de exemplu."

Legea asigurarilor obligatorii a locuintelor, despre care autoritatile spun ca va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010, desi pana acum au fost date mai multe termene de aplicare, presupune ca fiecare proprietar de locuinta sa o asigure.

Polita costa 10 sau 20 de euro pe an, in functie de tipul locuintei, insa in primul an asiguratorii estimeaza ca maximum 30% din proprietarii de locuinte vor incheia asigurarea. Legea prevede amenzi de la 100 la 500 de lei pentru cei care nu se vor asigura. Recent, 13 asiguratori au semnat actul constitutiv de infiintare a PAID. Astra Asigurari, Groupama si Clal vor detine fiecare 15% din actiunile PAID, in timp ce alti zece asiguratori - Uniqa (fosta Unita), City Insurance, Certasig, Ardaf, Generali, Carpatica, Euroins, Grawe, Credit Europe Asigurari si ABC Asigurari - detin cate 5,5% din actiuni.

Mai multe companii de asigurari mari, cum ar fi Allianz-Tiriac, Omniasig, Asirom si BCR Asigurari, au decis sa nu se implice in asigurarea obligatorie a locuintelor, fiind nemultumite de forma actuala a legii.