Marii exportatori de petrol se gandesc sa nu mai vanda in dolari, dar analistii spun ca aceasta idee este o utopie

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 06.10.2009

Dolarul a inregistrat cea mai semnificativa scadere din ultimele doua saptamani in raport cu moneda euro, dupa ce ziarul The Independent a anuntat ca statele arabe ar putea trece la un cos de active ce ar include moneda euro, yenul si aurul pentru tranzactionarea petrolului, renuntand la moneda americana, scrie Bloomberg.

Conform The Independent, statele din Golful Persic impreuna cu Japonia si China iau in discutie renuntarea la dolar pentru tranzactiile cu petrol, citand surse neprecizate.

Dolarul a scazut cu 0,6% pana la 1,4738 dolari in raport cu euro, cel mai puternic declin din 22 septembrie incoace.

Tarile producatoare de petrol se gandesc sa treaca la un cos de active pentru tranzactiile cu petrolul, a anuntat The Independent. Au avut loc deja reuniuni ale ministrilor de finante si guvernatorilor de banci centrale din Rusia, China, Japonia si Brazilia pentru discutarea acestei tranzitii, conform publicatiei citate mai sus.

Oficialii din Arabia Saudita, unul dintre cei mai importanti producatori de petrol din lume, au negat existenta unor astfel de discutii.

"Simplul fapt ca o astfel de idee este luata in discutie submineaza dolarul", a declarat Dariusz Kowalczyk, analist in cadrul SJS Markets din Hong Kong. Analistii sunt insa de parere ca ruperea legaturii petrol-dolar este destul de dificila. Calea mai usoara ar putea fi incetarea utilizarii dolarului ca moneda folosita pentru a incheia tranzactiile cu petrol intre tari sau intre companii, o functie importanta, insa in mod esential o operatiune de trezorerie, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Calea mult mai dificila ar consta in inlocuirea monedei in care este determinat pretul petrolului, dolarul american, o actiune care ar necesita eforturi masive.

Daca planul s-ar materializa, vestea ar putea fi una extrem de importanta pentru pietele forex prin faptul ca exportatorii de petrol si-ar putea diversifica mult mai usor rezervele monetare si ar disparea necesitatea ca tarile importatoare sa cumpere dolari pentru a plati pentru petrol, insa aceasta nu va revolutiona probabil comertul cu petrol.

Ideea nu este una noua, fiind luata periodic in discutie, si frecvent respinsa, in timpul perioadei indelungate de depreciere a dolarului din acest deceniu, discutiile intensificandu-se in special in ceea ce priveste tranzitia catre o noua moneda mondiala pentru rezerve valutare.

Totusi, dincolo de puternicele aliante politice dintre principalii exportatori din Golf si Statele Unite, exista profunde motive logistice de a milita impotriva unei astfel de tranzitii.

In ciuda rolului Golfului in tranzactiile cu petrol si statutului Chinei de consumator cu cel mai alert ritm de dezvoltare, cea mai lichida piata pentru petrol ramane Bursa de Marfuri din New York.

Chiar si contractele futures pe petrol Oman lansat cu doi ani in urma in Dubai sunt tranzactionate in dolari. Daca tarile din Golf nu sunt pregatite sa anuleze restrictiile legate de libera tranzactionare a exporturilor de titei, acestora le va fi dificil sa influenteze moneda de baza pentru petrol.