“Bursele sunt stapanite de un optimism irational”

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 06.10.2009

Economistul Joseph Stiglitz, castigator al Premiului Nobel, a declarat ca rata somajului din Statele Unite va continua sa creasca si ar trebui sa fie in centrul atentiei strategilor, iar cresterile inregistrate de piata de actiuni arata ca investitorii sunt "irational de exuberanti" in legatura cu redresarea, scrie Bloomberg.

"Exista un risc foarte mare ca pietele sa fi fost irational de exuberante", a declarat Stiglitz.

Expresia "exuberanta irationala" a fost folosita pentru prima data de fostul sef al bancii centrale americane (Fed) Alan Greenspan in 1996, cand incerca sa traga un semnal de alarma cu privire la explozia de optimism ce avea loc atunci pe bursa americana.

Comentariile lui Stiglitz sunt in ton cu declaratia profesorului Nouriel Roubini din cadrul New York University conform careia "pietele au urcat prea mult, prea curand, prea rapid", si cu avertizarea lansata de miliardarul George Soros conform careia redresarea economica a Americii va fi "foarte lenta".

Statele Unite au pierdut 7,2 milioane de locuri de munca de la inceputul recesiunii, din decembrie 2007, iar rata somajului a atins un maxim pe 26 de ani in septembrie, conform unui raport al Departamentului Muncii. Somajul ar putea atinge 10% pana la sfarsitul anului, conform economistilor chestionati de Bloomberg.

Este "destul de clar ca situatia va continua sa se inrautateasca", a declarat Stiglitz.

Cresterea economica din acest an si de anul viitor "nu va fi suficienta pentru a stopa cresterea ratei somajului", a adaugat economistul. Probabilitatea ca economia americana sa depaseasca criza inainte ca cea mai mare parte a masurilor din pachetul de stimulente introdus de administratia Obama sa expire in 2011 este "foarte redusa", dupa parerea lui Stiglitz.

Conform declaratiilor facute de Soros, consumatorii americani sunt "supraindatorati", iar sistemul bancar american falimentar va sta in calea cresterii economiei.

Roubini, care a anticipat in mod corect criza financiara, avertiza pe 3 octombrie in legatura cu "riscul unei corectii, in special cand pietele vor realiza ca redresarea nu este rapida si in forma de V, ci mai degraba in forma de U".

Angajatorii americani au eliminat 263.000 de locuri de munca in luna septembrie, rata somajului avansand la 9,8% de la 9,7% in luna anterioara.