Ungaria limiteaza accesul populatiei la creditele in valuta ca sa apere stabilitatea financiara

Autor: Andreea Mioara Neferu 06.10.2009

Banca centrala a Ungariei (NBH) are in plan limitarea creditarii in valuta, in incercarea de a tempera presiunile financiare ce au declansat puternice socuri economice si au aruncat tara in cea mai grava recesiune din ultimele doua decenii.



Seful bancii centrale a Ungariei Andras Simor a cerut guvernului de la Budapesta sa-i confere puteri sporite, prin intermediul carora sa poata descuraja creditarea in valuta, scrie agentia de presa Thomson Reuters. Masura ar putea modera impactul economic al unei posibile rabufniri a crizei financiare.

Printre propunerile inaintate guvernului se numara si limitarea raportului loan-to-value (valoarea creditului raportata la valoarea bunului cu care se garanteaza) la 70% in cazul imprumuturilor ipotecare in forinti, 54% la cele in euro si 35% pentru creditele in alte valute, a declarat un ofiter de presa al NBH.

Totodata, ratele lunare vor fi limitate la maximum 23% din veniturile unei gospodarii cu castiguri medii pentru toate imprumuturile in euro si la 15% pentru creditele denominate in alte valute.

In prezent, bancile din Ungaria isi stabilesc individual aceste limite.

"Sunt de parere ca expunerea fata de datoriile in valuta se manifesta precum un bubble, precum o amenintare la adresa stabilitatii financiare, precum un risc sistemic", a explicat Simor.

"Este foarte important sa punem la punct o serie de reglementari care sa impiedice pe viitor acumularea masiva a unei datorii in valuta; ne propunem o serie de modificari legislative majore", a mai spus guvernatorul bancii centrale ungare.

Aderarea la UE a declansat frenezia creditelor in valuta

Odata cu aderarea Ungariei la Uniunea Europeana in 2004, accesul la creditele in euro a explodat. Pe fondul indatorarii masive, tara a primit o puternica lovitura sub centura odata cu izbucnirea crizei financiare, fiind nevoita sa apeleze anul trecut la un ajutor de urgenta de 25,1 mld. dolari din partea FMI.

In octombrie 2008, NBH a majorat dobanda de politica monetara cu 3%, pana la 11,5% pentru a proteja moneda nationala, forintul. In prezent, dobanda de referinta a Ungariei este de 7,5%, in conditiile in care Banca Centrala Europeana a redus-o la 1%, iar Elvetia practica o dobanda de 0,25%.

Escaladarea problemelor bancare in Ungaria se explica prin faptul ca multe companii, dar si persoane fizice au contractat credite in valuta, acestea insumand aproape 90% din datoria privata inainte de declansarea crizei. Dobanzile extrem de mici percepute pentru creditele in euro sau in franci elvetieni au stat de altfel la baza acestei indatorari peste masura a populatiei.

Imprumuturile contractate de gospodariile maghiare insumeaza 40% din Produsul Intern Brut al tarii, cea mai mare pondere, de 60%, revenind creditelor in franci elvetieni.

"Noile reguli ar putea incetini revigorarea economica pe termen scurt, insa ar putea influenta crearea unei structuri bancare mult mai sanatoase si ar putea chiar stimula cresterea economica pe termen lung", potrivit ofiterului de presa de la NBH.

Bancile maghiare se opun limitarii creditelor in valuta

NBH a solicitat deja bancilor sa reduca de bunavoie volumul de credite in valuta, insa s-a lovit de refuzul categoric al acestora. OTP, cea mai mare banca din Ungaria, a anuntat ca va continua sa ofere imprumuturi in valuta.

Andras Simor a aratat ca NBH isi propune sa suspende activitatile sau produsele care pun in pericol stabilitatea sistemului financiar-bancar, precum si sa inainteze guvernului propuneri legislative si masuri concrete daca anticipeaza riscuri economice.

"La primirea acestor propuneri, oficialii guvernamentali vor fi nevoiti fie sa le accepte, fie sa explice de ce nu doresc sa urmeze recomandarile noastre", a declarat Simor, fara a specifica insa cum a reactionat guvernul de la Budapesta la ideea de a restrange creditarea in valuta.

Mai tentante, dar si mai riscante

Banca centrala vrea sa introduca limite asupra indicatorului loan-to-value pentru a face mai putin atractive aceste imprumuturi. "Rezultatul va fi ca, desi consumatorul va avea in continuare dobanzi mai mici la creditele in valuta, el va putea observa de maniera transparenta riscurile mai mari pe care si le asuma contractand un imprumut in moneda straina", a precizat Simor.

Ungaria nu este primul stat care pune problema unei astfel de masuri. Banca centrala a Ucrainei a anuntat la inceputul lunii trecute ca va interzice complet imprumuturile in valuta pentru companii si persoane fizice, in incercarea de a reduce presiunile asupra monedei nationale, grivna.

Creditele din Ungaria, in cifre

54% este limita la care va fi stabilit indicatorul loan-to-value (valoarea creditului raportata la valoarea bunului cu care se garanteaza) in cazul creditelor ipotecare in euro.

23% din venituri este limita la care poate ajunge rata lunara pentru imprumuturile in euro.

40% este ponderea in Produsul Intern Brut a imprumuturilor contractate de gospodariile maghiare.

90% este ponderea creditelor in valuta in datoria privata totala a Ungariei.

7,5% este dobanda actuala de referinta din Ungaria.