Piata de factoring are nevoie de legislatie si de o asociatie ca sa creasca mai repede

Autor: Liviu Chiru 06.10.2009

Activitatea de factoring are nevoie de un cadru individual de reglementare, in conditiile in care are potential sa creasca de peste sapte ori fata de valoarea de 1,6-1,8 miliarde de euro, la care a ajuns inca de anul trecut. In prezent, piata de factoring este dominata de banci, care deruleaza intern astfel de operatiuni, insa incep sa isi faca loc si jucatorii independenti.



Piata de factoring a luat avant abia in ultimii trei-patru ani, odata cu dezvoltarea afacerilor firmelor mici, care au nevoie de finantari flexibile, desi primele initiative in domeniul factoringului pe plan local aparusera inca de la sfarsitul anilor '90.

In actualul context de piata, in care bancile sunt mult mai restrictive la acordarea de credite, firmele sunt nevoite sa caute alternative mai flexibile de finantare.

"Modul in care firmele s-au finantat pana acum nu avea nicio legatura cu activitatea lor de baza. Acum firmele sunt in situatia in care bancile le dau credite doar cu garantii suplimentare. Factorul da finantare firmei pentru activitatea pe care o deruleaza, nu dupa ce terenuri sau echipamente detine", spune Dan Stoica, presedintele RomFactor si unul dintre cei mai vechi antreprenori din sectorul financiar nebancar local. RomFactor a intrat in parteneriat cu grupul maltez FIMBank, urmand sa constituie platforma prin care acesta va oferi servicii de factoring in Romania si Moldova.

"E foarte important sa cresteti volumul exporturilor. FIMBank va lansa un joint-venture si in Rusia. Sunt sigura ca firmele romanesti pot vinde mult in Rusia. Noi putem sa captam aceste afaceri si sa asiguram riscurile", a spus Margrith Lutschg Emmenegger, presedintele FIMBank, subliniind ca serviciile de factoring pot asigura tocmai preluarea riscurilor de neincasare a facturilor emise catre clientii externi. "FIMBank este la nivel de grup foarte lichid. Putem oferi finantare si sa ne asumam riscuri. Putem sa imbunatatim cash-flowul firmelor si sa asiguram riscuri", a afirmat Emmenegger.

FIMBank se pregateste sa intre pe o piata dominata de marile banci - BCR, BRD, UniCredit sau Bancpost - care deruleaza aceaste activitati prin divizii interne. In anii trecuti au aparut insa si jucatori indepedenti, care au insa in spate tot grupuri bancare, precum Compania de Factoring (controlata de Banca Transilvania) sau ING Commercial Finance (detinuta de olandezii de la ING). Pe piata sunt active si firme locale independente vechi, precum Sterling Factor sau Direct Factor.

"Romania a avut o crestere a pietei de factoring cu 63% anul trecut, cu mult peste media mondiala. Din punctul de vedere al gradului de penetrare, Romania este insa la un nivel foarte scazut", spune Erik Timmermans, secretarul general al International Factors Group, una dintre cele mai mari organizatii de factori la nivel mondial. Potrivit calculelor sale, gradul de penetrare al factoringului (raportul dintre volumul operatiunilor si Produsul Intern Brut) este in Romania de numai 0,5%, fata de o medie de 3,45% pe plan mondial.

"E clar ca Romania are un potential de crestere de sapte ori a pietei", spune Timmermans. El subliniaza ca pe pietele mature din vestul Europei, precum Franta sau Italia, operatiunile de factoring reprezinta chiar si 10% din Produsul Intern Brut.

Acum, jucatorii incep sa simta nevoia de a avea o asociatie proprie, care sa se implice in dezvoltarea unui cadru de reglementare, dar sa asigure si o imagine clara a pietei. Singurele statistici care pot fi utilizate sunt cele ale organizatiilor internationale de factori, in conditiile in care diferitii jucatori de pe piata publica date agregate in functie de propriile criterii, care un pot fi astfel comparate.

"Sunt initiative pentru dezvoltarea unei legi a factoringului si vrem sa infiintam o asociatie a factorilor", a spus Andreea Marinescu, sefa diviziei de factoring din UniCredit Tiriac Bank.

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a aratat ca si Asociatia de Leasing Bancar, care a devenit in prezent cea mai puternica organizatie din zona institutiilor financiare nebancare, a pornit ca o subsidiara a asociatiei bancare.

"Daca exista interes din partea bancilor comerciale, ARB este flexibila, vom crea o comisie speciala pe aceasta tema. Dar este important ca activitatea de factoring sa aiba un cadru legal bine definit", spune Ghetea. El a aratat ca ARB va lansa invitatii la o discutie pentru crearea unei asociatii a factorilor.

Farmaciile se uita spre factoring ca sa supravietuiasca

Sistemul medical se confrunta cu o lipsa severa de lichiditati, in conditiile in care bugetul de asigurari de sanatate are un deficit de venituri, iar singura solutie este gasirea unor credite punte.

"Sectorul medical nu poate functiona in regim de avarie. A aparut tendinta ca unii terti, care nu sunt institutii financiare, sa preia facturile si sa le achite in contul debitorului. Proiectul lansat de Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor urmareste ca platile sa se faca prin institutii specializate", a spus Augustus Costache, purtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Robert Popescu, directorul diviziei de distributie a A&D Pharma, spune ca este nevoie de o finantare punte, in conditiile in care Guvernul a hotarat sa extinda termenul de plata a facturilor de catre CNAS de la 60 la 180 de zile. "Unica entitate care poate obtine aceasta finantare este farmacia. Bancherii stiu ca farmaciile sunt deja la limita, iar in unele cazuri incearca sa reduca expunerea. Singurul lucru pe care il au farmaciile sunt facturile pe care le au de incasat de la CNAS. Asta ne duce spre factoring", spune Popescu.