Actionarii Fondului Proprietatea, chemati din nou sa aprobe contractul cu Templeton

Autor: Rares Jitianu 06.10.2009

Formula renegociata a contractului de administrare a Fondului Proprietatea a fost transmisa spre aprobare Guvernului, in conditiile in care Franklin Templeton, firma care a castigat administrarea fondului, a acceptat modificarile aduse contractului, potrivit presedintelui Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea Mircea Ursache.

"Actionarii Fondului Proprietatea (FP) vor fi convocati din nou pentru a aproba contractul de administrare renegociat cu Franklin Templeton", a mai spus Ursache.

Asta dupa ce in septembrie Ministerul Finantelor a votat in cadrul adunarii generale a actionarilor Fondului Proprietatea pentru semnarea contractului cu Templeton si a cerut ulterior renegocierea unor clauze din contract. Ursache a precizat insa ca Guvernul nu a aprobat toate conditiile contractului, ci doar semnarea acestuia.

O eventuala cadere a Guvernului ar putea amana insa aprobarea contractului si semnarea acestuia.

"Eu consider ca Guvernul a aprobat deja noua forma a contractului de administrare, care ar fi trebuit sa fie semnat inca de vineri. Indiferent daca va cadea sau nu, eu consider ca forma rectificata a contractului a fost deja aprobata. In orice caz, nu inteleg de ce domnul Jiru, care a fost imputernicit sa semneze contractul, nu a facut-o. Chiar daca a demisionat, acesta a fost imputernicit personal sa semneze contractul, nefiind conditionat de vreo functie", spune John Chrissoveloni, actionar al Fondului.

Acesta spune ca atat el, cat si actionarii pe care ii reprezinta sunt dezamagiti de intarzierile cu care s-a trecut de Adunarea Generala a Actionarilor, precum si de modul in care ministerul a ales sa modifice anumite aspecte dintr-un contract aprobat intr-o prima faza.

Conform presedintelui Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, Mircea Ursache, renegocierea nu a vizat pretul contractului, fiind insa modificate si acceptate de catre administrator conditiile privind administrarea fondului si a portofoliilor.

In aceste conditii, Franklin Templeton ar putea sa nu fie si administratorul fondului.

"In prezent legea permite administratorului sa se ocupe atat de fond, cat si de portofolii. O sa propun insa modificarea legii astfel incat fondul sa fie administrat de un consiliu director, in vreme ce portofoliile acestuia urmeaza sa fie administrate de catre Franklin Templeton. In conditiile in care legea se va modifica in acest sens, administratorul a acceptat sa se supuna imediat acestei prevederi", spune Ursache.

Acesta specifica faptul ca la nivel de comisioane nu s-au operat modificari, existand insa anumite clauze de performanta care ar putea sa diminueze nivelul acestora.

Ursache lucreaza la fondul suveran

Mircea Ursache, care a fost inlocuit saptamana trecuta din functia de presedinte al Autoritatii Nationale a Valorilor Mobiliare (AVAS), dupa ruperea coalitiei de guvernare, spune ca a depus la inceputul lunii septembrie la Guvern un proiect pentru crearea unui Fond Suveran de Investitii, care sa administreze toate participatiile detinute de stat. Conform acestuia, fondul ar urma sa se autoadministreze. "Ministerele trebuie sa se ocupe de strategii politice si economice, nu de actiuni. Un astfel de fond ar fi caracterizat de o transparenta totala la nivelul fiecarei tranzactii", a precizat Ursache.