Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 06.10.2009

1. Audierile pentru CA al BNR incep cu o surpriza: Bogdan Olteanu, propus viceguvernator al bancii centrale. Partidul National Liberal l-a propus pe Bogdan Olteanu in functia de viceguvernator al BNR, in cadrul audierilor de marti pentru noua conducere a institutiei. In discutiile preliminare dintre principalele partide, PNL si PSD, s-a stabilit ca liberalii nu ar avea dreptul potrivit ponderii parlamentare la un post de viceguvernator, dar situatia politica - ruptura dintre PSD si PNL- schimba datele problemei. Parlamentarii din comisiile de buget-finante au audit marti candidatii propusi de grupurile parlamentare pentru consiliul de administratie al BNR.

2. PNL a depus motiunea de cenzura impotriva guvernului Boc. PNL a depus motiunea de cenzura marti la presedintele Camerei Deputatilor. Documentul a fost adus la biroul Robertei Anastase de fostul premier Calin Popescu Tariceanu. Tariceanu a declarat ca documentul a fost semnat de 124 de parlamentari, cu sapte in plus fata de numarul total al parlamentarilor PNL si UDMR. Fostul premier a depus textul motiunii si la Senat.

3. Consiliul Concurentei: Comisionul de rambursare anticipata a creditului este nejustificat. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca Romania ar trebui sa aplice pana in mai 2010 directiva europeana prin care comisionul de rambursare anticipata a unui credit este limitat la 1% pentru creditele de consum fara garantii imobiliare. "Propunem extinderea acestei directive europene si pentru creditele de consum cu garantii imobiliare sau credite imobiliare. Un comision de rambursare anticipata ridicat impiedica mobilitatea clientilor de la o banca la alta. Din acest punct de vedere consider ca comisionul este nejustificat", a spus Chiritoiu.

4. Pogea: TVA ar putea creste daca sistemul de taxare nu asigura un deficit limitat la 5,9%. Guvernul are in vedere pentru 2010 o reforma a veniturilor, pentru a majora nivelul contributiilor varsate la buget, in care pot fi pastrate cota unica, impozitul pe profit si impozitul pe venit, o decizie in privinta TVA urmand insa sa fie luata in functie de sustenabilitatea deficitului bugetar. "Putem avea avea in vedere inclusiv o reforma a veniturilor, pentru ca Romania are unul din cele mai scazute niveluri al veniturilor publice din PIB, de aproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte state din jurul nostru care ajung in jur de 40%", a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.

5. Bucurestiul urca pe locul 30 in topul celor mai bune orase europene pentru afaceri. Bucurestiul a avansat un loc, pana pe pozitia 30, in clasamentul celor mai bune 34 de destinatii pentru afaceri din Europa, inregistrand progrese la criterii precum cheltuielile cu angajatii, legaturi de transport sau calitatea vietii salariatilor, conform studiului realizat de Cushman&Wakefield. Studiul arata ca cele mai bune trei destinatii pentru afaceri sunt Londra, Paris si Frankfurt, pe urmatoarele pozitii aflandu-se Barcelona, in urcare un loc, Bruxelles, Madrid, Munchen si Amsterdam.