Declaratia presedintelului Basescu privind posibila crestere a TVA a bulversat businessul

Autor: Mihaela Claudia Medrega 06.10.2009

Vestea presedintelui Traian Basescu privind posibila majorare a TVA anul viitor anuntata ieri in ZF a bulversat mediul politic si de afaceri. TVA ar putea sa fie majorata daca sistemul de impozitare nu va asigura incadrarea in limita de deficit bugetar de 5,9% din PIB in 2010, Guvernul avand in vedere o reforma a veniturilor pentru majorarea incasarilor bugetare, spune Gheorghe Pogea, ministrul finantelor.

"Putem avea in vedere inclusiv o reforma a veniturilor, pentru ca Romania are unul din cele mai scazute niveluri al veniturilor in PIB, de aproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte state din jurul nostru care ajung in jur de 40%. Va trebui sa facem aceasta consolidare fiscala, iar daca va trebui sa luam una dintre masuri, vom pastra in continuare cota unica, impozitul pe profit, impozitul pe venit, pentru ca ele au fost cele care au imbunatatit conformarea voluntara la plata a obligatiilor si au stimulat atractivitatea investitionala. Daca este posibil ca din una dintre taxe, in special TVA, sa ne rezulte ca avem un deficit, o vom prezenta public", a spus Pogea.

Presedintele Traian Basescu a admis, luni, intr-o discutie cu usile inchise cu investitorii straini, ca TVA ar putea fi majorata din 2010, el declarand ca prefera cresterea TVA majorarii cotei unice de impozitare.

Proiectul de buget pentru anul viitor nu este construit in prezent pe o crestere a TVA, urmand sa se analizeze daca deficitul angajat este sustenabil cu actualele venituri si cu actualul nivel de taxare, potrivit lui Pogea.

Oamenii de afaceri prefera cresterea cotei unice

Oamenii de afaceri prefera cresterea cotei unice de impozitare, in locul TVA, pentru ca oricum profiturile sunt reduse in aceasta perioada, potrivit lui Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). El apreciaza ca discutiile despre cresterea TVA sunt ingrijoratoare pentru ca reflecta fie o situatie a incasarilor la buget mult mai rea decat cea prezentata, fie ca vor fi facute unele concesii la legea salarizarii unitare.

Majorarea TVA va avea un impact inflationist, cu efect negativ asupra veniturilor populatiei, iar solutia pentru a evita cresterea TVA sau a cotei unice este reducerea cheltuielilor bugetare, in opinia lui Pogonaru. "Cifrele sunt total anormale: 9,4% cheltuieli cu bugetarii, fata de 5% media in UE, o treime dintre angajati sunt secretare si soferi."

"Veniturile la buget aferente TVA reprezinta un sfert din totalul incasarilor. Teoretic, o crestere a TVA cu 1 punct procentual ar aduce echivalentul a maximum 0,4% din PIB la buget. In practica insa, suma colectata va fi mai redusa deoarece agentii economici isi vor reduce consumul", sustine Laurian Lungu, managing partner la firma de cercetare si analiza Macroanalitica.

"Efectul cresterii TVA trebuie comparat cu efectele altor masuri de reducere a deficitului. De exemplu, o scadere cu 20% a cheltuielilor bugetare cu salariile ar 'economisi' la buget aproximativ 2% din PIB. Scriptic, acelasi efect asupra bugetului s-ar obtine cu o crestere a TVA de 5-6%, adica TVA ar trebui sa devina 25%, valoarea maxima acceptata de UE", a explicat Lungu.

Intr-o perioada in care tarile din jur au recurs la cresterea TVA, Romania ar deveni mai competitiva la nivel regional cu o rata a TVA mai redusa.

La randul ei, Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank, apreciaza ca majorarea impozitelor nu ar fi o masura inteleapta in plina criza economica, urmand sa deterioreze si mai mult capacitatea Romaniei de a atrage investitii straine.