CFR Calatori: Nu ne facem griji in privinta concurentei. Infrastructura este prea proasta ca sa atraga vreun operator strain

Autor: Mirabela Tiron 07.10.2009

Razvan Stoica, directorul general al CFR Calatori, a declarat ca infrastructura feroviara slaba protejeaza Romania de concurenta operatorilor internationali de transport de calatori, care vor putea intra pe piata romaneasca din 2010, odata cu liberalizarea pietei europene de transport.

"Nu avem nimic, deci suntem protejati de concurenta. Din pacate, starea proasta a infrastructurii ne protejeaza de operatorii internationali care ar intra pe teritoriul Romaniei deoarece acestia trebuie sa repecte drepturile pasagerilor, ceea ce va fi greu de realizat, pentru ca infrastructura noastra nu iti ofera un orar fix", a declarat Stoica, cu ocazia evenimentului Zilele Feroviare, organizat de Asociatia Industriei Feroviare. El a mai spus ca liberalizarea pietei poate fi atat o oportunitate cat si o amenintare pentru transportul feroviar de calatori. "Daca intial concluzia noastra era ca putem sa fim pasivi si ca nu trebuie sa facem nimic in ceea ce priveste liberalizarea traficului, acum sunt sigur ca trebuie sa ne schimbam aceasta gandire".

Stoica a adaugat ca CFR Calatori dispune de material rulant cu care ar putea circula in statele membre UE. Cu toate acestea, pentru deschiderea pietei, este necesara infiintarea unui organism independent care sa monitorizeze piata. In prezent, acesta nu a fost inca infiintat.